Recomandările DSP Argeş pentru perioada cu ninsori abundente și temperaturi scăzute

Având în vedere că în această perioadă cad ninsori abundente iar temperaturile vor scădea  în următoarele zile, DSP Argeș face următoarele recomandări către populația județului:

– Evitarea ieșirilor din casă în această perioadă, mai ales de către următoarele categorii de persoane:

Vârstnici, bolnavi cronici cu afecțiuni cardio-respiratorii, reumatismale, renale, copii, gravide în ultimul trimestru de sarcina, persoane dependente fizic (cu dizabilități neuro-motorii, etc.)

-Evitarea unei expuneri prelungite a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea unui medic).

-Îmbrăcăminte și încălțăminte călduroasă, adecvate sezonului rece.

-Protejarea porțiunilor de piele descoperite (cu mănuși, fulare, căciuli etc.).

-Alimentație bogată în proteine și grăsimi nesaturate, precum și consum frecvent de lichide calde (ceaiuri, supe etc.).

-Evitarea excesului de băuturi alcoolice.

-Asigurarea confortului termic corespunzător al locuințelor; supravegherea surselor de încălzire pentru prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

-Evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

-Evitarea pe cât posibil a deplasării pe porțiunile acoperite cu gheață, pentru prevenirea căzăturilor și a fracturilor.

-Adresabilitate imediată către medicii de familie și medicii specialiști în cazul apariției primelor semne de decompensare a afecțiunilor cronice, de guturai/răceală (febră, tușe, dureri în gât, dureri musculare, etc.) și degerături.

-Informarea autorităților cu privire la existența unor persoane cu nevoi speciale (vârstnice, singure sau care locuiesc în zone greu accesibile) pentru a se dispune măsurile de asistenţă adecvate.

În cazul persoanelor fără adăpost observate în locuri publice, sunați la 112 pentru luarea măsurilor necesare de protecție.

“Reamintim că expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică precum somnolență, pierderi de memorie, dificultăți de vorbire, iar pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremități”, se mai arată în comunicatul DSP Argeş.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email