Rechizitele unui şcolar, salariul unei mame care lucrează la o croitorie

Doar câteva zile îi mai despart pe părinţi şi elevi de începerea noului an şcolar, astfel că aprovizionarea cu rechizite este mai mult decât urgentă. Atât elevii mici cât şi liceenii trebuie să aibă o dotare minimă de rechizite şcolare. În aceste zile, părinţii au început goana cumpărăturilor prin magazinele de profil din municipiu. Argeşenii s-au înarmat cu multă răbdare şi au luat la rând magazinele pentru a studia preţurile. „Am venit să cumpăr rechizite pentru noul an şcolar. Sigur, nu voi cumpăra acum tot, pe parcurs va trebui să mai cumpăr. Ne adaptăm în funcţie de cerinţele de la şcoală”, spune Daniela Nedelcu, din municipiu. „Cumpăr caiete de limba română, de matematică, culegeri pentru munca suplimentară, creioane, pixuri, gumă de şters, ce se cere la şcoală. Nu mi-am propus o sumă fixă, mă voi adapta în funcţie de preţuri. Cred că totul mă va costa în jur de 400 de lei. E un efort mare pe care îl facem, pentru că salariile sunt foarte mici şi nu ne ajung banii”, spune tatăl unui elev din municipiu.
Comercianţii s-au pregătit pentru începutul anului şcolar
Anul şcolar se traduce pentru cei care au elevi în familie într-o cheltuială destul de însemnată. În funcţie de buget, dar şi de pretenţii, în magazinele din Curtea de Argeş se găsesc toate cele necesare pentru începutul noului an şcolar. O dotare minimă pentru un elev ar include cinci caiete de matematică, cinci de dictando, un penar cu creioane, stilou, radieră, ascuţitoare, acuarele, bloc de desen, creioane colorate, carioci, etichete, corector, pic, un ghiozdan şi coperţi pentru cărţi şi caiete. Preţul tuturor acestor rechizite variază între 100 şi… oricât le permite părinţilor punga, pentru că atunci când vine vorba de ghiozdane, penare sau stilouri preţurile cresc considerabil. „Ne-am pregătit, ca de fiecare dată, pentru începutul de an şcolar. Ne-am făcut temele din timp. Avem de toate pentru toţi, de la copiii de grădiniţă până la liceeni şi studenţi. Penare, ghiozdane, creioane, caiete, pixuri, o varietate mare de rechizite şcolare. În aceste zile sperăm să facem şi noi ceva vânzare pentru că toată vara am cam stat degeaba”, spune un comerciant de la un magazin din municipiu. În municipiul nostru caietele mici costă între 1 şi 2 lei, caietele studenţeşti ajung şi la 3,5 lei, iar o cutie de acuarele poate costa şi 15 lei. Un penar simplu costă 7 lei, iar unul dintre cele mai ieftine stilouri costă 4 lei. „De obicei clienţii vin cu liste de acasă şi cumpără doar strictul necesar. Oamenii se orientează pentru rechizitele mai ieftine pentru că nu îşi permit să cumpere ceva scump. E drept că mai sunt şi părinţi care lucrează în afara ţării, care le cumpără copiilor lucruri mai scumpe”, spune un alt vânzător.
Caietele cu personaje
din desene animate
sunt la mare căutare
Printre elevii din municipiu caietele care au pe copertă diverse personaje de desene animate sau chiar din filme, au devenit o modă în ultimii ani. În timp ce fetele sunt înnebunite după Hannah Montana, băieţii îl preferă pe Spiderman sau roboţii din seria de filme Transformers. Dacă un caiet obişnuit costă un leu cele cu coperte colorate şi lucioase sar de cinci lei. „Sunt copii şi vă daţi seama că sunt atraşi de aceste personaje din filme sau jocuri pe care le văd în fiecare zi la televizor. O să cumpăr şi eu câteva chiar dacă sunt mai scumpe”, spune Mihaela Negru, din Curtea de Argeş. Părinţii cu venituri modeste au ca alternativă rafturile cu chinezării, ale căror preţuri sunt pentru toate buzunarele. „Ştiu că sunt de calitate mai proastă, însă noi atât ne permitem. Am dat pe un ghiozdan 18 lei. Nu ştiu cât îl va ţine pe băiat, dar dacă merge un an cu el eu sunt mulţumită. Dacă aş avea bani aş cumpăra lucruri mai scumpe. El lucrez la o croitorie pe 600 de lei şi soţul este în şomaj în prezent. E greu să te descurci cu banii aceştia”, spune o femeie.
„Am cheltuit 600 de lei
asta pentru că am luat
ce este mai ieftin”
Pentru cine are un singur elev în familie şi un salariu cât de cât decent, începerea cursurilor şcolare nu reprezintă o problemă, dar pentru familiile cu mai mulţi copii ar putea să fie. „Am doi copii, unul în clasa a III- a şi unul în clasa a VII-a. M-am descurcat foarte greu pentru începutul noului an şcolar. Am început să le cumpăr ceva încă de acum două luni, când am avut bani ca să-mi fie mai uşor. Cred că m-a costat cam 600 de lei, asta pentru că am cumpărat tot ce este mai ieftin”, spune Ioana O. De la an la an, părinţii elevilor din Curtea de Argeş fac cu greu faţă cheltuielilor necesare pentru începutul unui nou an şcolar. Argeşenii fac eforturi mari pentru ca în prima zi de şcoală copiii să fie pregătiţi pentru începerea cursurilor. Însă, nu doar rechizitele şcolare le vor uşura buzunarele părinţilor, ci şi îmbrăcămintea copiilor şi manualele şcolare, în cazul liceenilor. În acest an prima zi de şcoală este luni, 12 septembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email