Rechizitele copiilor golesc buzunarele părinţilor

Argeşenii îşi restrâng cheltuielile în această perioadă pentru a cumpăra copiilor tot ceea ce este necesar pentru începutul anului şcolar. Şi cine îşi închipuie că situaţia este una care se poate rezolva uşor, se înşeală, dat fiind că pe lângă rechizitele numeroase, în calcul trebuie incluse şi uniforma, pentru elevii mai mici, dar şi pantofii, adidaşii, treningul şi ghiozdanul.
La Curtea de Argeş rechizitele se vând cu următoarele preţuri: caiete de 48 de file – 1 leu, caiet cu 60 file – 1,5 – 2 lei, bloc de desen – 3 – 4 lei, coperte de caiet – 1 – 2 lei, acuarele – 5 – 20 lei, penar – 3 – 15 lei, stilou – 5 – 25 lei, rezerve pentru stilou 5 – 6 lei, hârtie glasată – 2 – 5 lei. La acestea se mai adaugă şi costul uniformelor. Preţurile variază în funcţie de calitatea materialului, astfel că la 30 – 40 de lei se poate achiziţiona o uniformă din materiale de slabă calitate, în timp ce părinţii cu posibilităţi financiare mai bune pot aloca pentru aceasta în jur de 100 – 150 de lei, calitatea materialului fiind mai bună. De asemenea, preţul unei perechi de pantofiori porneşte de la 20 – 30 de lei şi ajunge cu uşurinţă la suma de 130 de lei, ca să nu mai vorbim de încălţămintea de firmă care poate costa şi câteva sute de lei.
„Preţurile sunt cam mari!”
„Sincer, preţurile mi se par cam mari şi cu toate economiile pe care le-am făcut nu prea îmi ajung banii. Trebuie o mulţime de lucruri care costă foarte mult. Nu mi-am făcut un calcul, dar cred că până acum am cheltuit în jur de 300 de lei, cu tot cu haine. Pentru mine înseamnă foarte mult, aproape jumătate din salariu, dar nu am ce să fac, pentru că cel mic trebuie să meargă la şcoală”, spune Daniela Anghel, din municipiu.
Cei care au doi copii studiază atent toate preţurile şi aleg ce e mai ieftin. Sunt puţini cei care mai ţin cont de calitate sau de marcă şi majoritatea cumpără doar ceea ce este mai ieftin. Mai ales că, pe lângă caiete, ghiozdan şi toate celelalte rechizite, părinţii trebuie să cumpere copiilor şi uniforme. „Cred că un salariu îl cheltuiesc pentru începutul şcolii. Este foarte greu, pentru că totul s-a scumpit, iar noi câştigăm aceiaşi bani de multă vreme. Copiii vor şi ei ce este la modă şi ce văd la colegi, iar de multe ori nu îmi permit să cumpăr. Pentru doi copii cheltuielile sunt foarte mari”, spune Mioara Preda, din Curtea de Argeş. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email