Reabilitarea Cetăţii Poenari, scoasă din nou la licitaţie

Judeţul Argeş (Consiliul Judeţean Argeş) a anunţat scoaterea la licitaţie a contractului pentru „Servicii de proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţie „Conservarea si consolidarea Cetăţii Poenari ”, licitaţia urmând să aibă loc pe 24 aprilie. Valoarea contractului finanţat din fonduri europene este estimată la 18.213.728,78 lei. Anul trecut, Consiliul Judeţean (CJ) a achiziţionat tot de pe sistemul electronic de achiziţii publice „Servicii de actualizare DALI şi Expertiză tehnică pentru obiectivul de investiţii „Conservarea şi consolidarea Cetăţii Poenari – Argeş”.

Ultima licitație pentru conservarea și consolidarea Cetății Poenari, proiect estimat la 7,3 milioane de lei, fără TVA, pentru 19 luni, a fost anulată la sfârşitul lunii octombrie 2019 de comisia de evaluare pentru că singura ofertă, depusă de compania italiană Apulia, a fost apreciată ca inacceptabilă și/sau neconformă.

Prima licitaţie a avut loc în aprilie 2019, şi a fost câştigată tot de o firmă italiană, Testa Building, cu care CJ a semnat contractul de lucrări. Ulterior contractul a fost reziliat după ce au fost descoperite mai multe nereguli.

Monumentul va avea un acoperiş transparent

Prin implementarea proiectului Conservarea și consolidarea Cetății Poienari-Argeș, autoritatea contractantă a avut în vedere conservarea, consolidarea și punerea în siguranță și implicit în valoare a obiectivului de patrimoniu pentru creșterea atractivității obiectivului istoric (indicator – creșterea numărului de turiști). Oportunitatea acestei investiții în programul de reabilitare rezultă atât din situarea monumentului la 170 km de București, dar și de faptul că se află pe ruta București – Pitești – Curtea de Argeș – Transfăgărașan – Sibiu, traseu turistic unic cu o componentă importantă culturală. Acest spațiu cultural pus în valoare va putea fi utilizat atât pentru evenimente culturale organizate de Muzeul Județean Argeș, cât și pentru scopuri didactice și de promovare a imaginii României la nivel internațional”, se arăta în caietul de sarcini al licitației.
Contractul care va fi scos la licitaţie din nou prevede realizarea mai multor lucrări care vizează îmbunătăţirea infrastructurii Cetății Poenari, conservarea și consolidarea obiectivului turistic – monument istoric categorie A; creșterea gradului de expunere a Cetății Poenari după finalizarea lucrărilor de intervenţii prin digitizarea acestuia precum şi protejarea donjonului cu un acoperiş transparent ce va fi montat pentru a opri acţiunea apelor meteorice şi a zăpezii asupra interiorului acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email