Războiul laptelui în piaţă

Vestea că de la începutul acestui an nu vor mai putea să vândă lapte în pieţele agro-alimentare i-a îngrijorat pe micii producători din zona municipiului Curtea de Argeş. Potrivit legislaţiei Uniunii Europene, nu mai poate fi comercializat decât laptele prelucrat la maxim două ore de la muls, ceea ce înseamnă că oamenii se vor afla în imposibilitatea de a-şi mai vinde produsele în piaţă. Astfel, producătorii care doresc să vândă lapte crud în pieţe trebuie să deţină fişa de sănătate a animalului, precum şi un buletin de analiză care să arate starea laptelui.
Ce spun comercianţii
De anul acesta, o directivă a Uniunii Europene îi obligă pe producători să se alinieze normelor comunitare. Aceasta prevede că laptele va putea fi valorificat doar dacă va fi colectat cu ajutorul mulgătoarelor şi răcit în bazine speciale. Însă, comercianţii spun că aceste echipamente sunt mult prea scumpe pentru ei. „De ani de zile vând lapte, ba în piaţă, ba în comună pe la vecini. Ce treabă avem noi cu ce ne cer străinii? Laptele este bun şi nu s-a îmbolnăvit nimeni nicio dată. Nu a venit nimeni să-mi spună că s-a simţit rău de la lapte. Noi nu avem bani să cumpărăm ce ne cer ei. Vând şi eu două – trei bidoane de lapte, ca să am din ce trăi”, spune o femeie, care obişnuieşte să vină în piaţă săptămânal.
Potrivit legii, laptele proaspăt nu se mai poate vinde decât însoţit de un buletin de analiză, care să ateste că respectă anumiţi indicatori de calitate stabiliţi la nivelul Uniunii Europene. Aceste condiţii pot fi respectate doar prin folosirea unor tehnologii moderne de mulgere, păstrare şi procesare. „Nu am auzit de aşa ceva. Nu ne mai lasă să vindem laptele nostru, doar ca să îl vândă străinii pe al lor. S-a ales praful de ţara asta. Adică acum laptele nostru nu mai este bun? Au cumpărat femeile pentru copii mici şi nu s-a îmbolnăvit nici unul”, mai spune bătrâna.
Derogare până la primăvară
Deşi legea care interzice comercializarea laptelui în pieţe a intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie, în continuare în pieţele din municipiu comercianţii îşi vând produsele la fel ca şi până acum. Conducerea Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare (S.P.P.T.O.) din municipiul nostru spune că s-a amânat până în primăvară aplicarea acestor noi norme legislative. „Mici producători vând în continuare lapte în pieţe la fel ca şi în anii trecuţi. Ştiu că legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar am înţeles că s-a obţinut o nouă derogare, până în luna aprilie sau mai. În continuare se aşteaptă primirea unei documentaţii mai concrete”, a declarat Marin Florea, director interimar S.P.P.T.O..
Părerile argeşenilor sunt împărţite
Totodată, producătorii susţin că în cazul în care se vor impune noile condiţii situaţia va deveni una delicată pentru ei, având în vedere faptul că nici vânzările nu merg prea bine. „Nu avem bani să cumpărăm echipamentul necesar. Noi nu vindem mai mult de 10 litri de lapte pe zi. De unde să avem bani? Probabil voi renunţa să vin în piaţă”, spune un alt comerciant.
În ceea ce îi priveşte pe argeşeni, părerile sunt împărţite. Unii spun că nu au încredere în laptele vândut la piaţă din cauza regulilor de igienă, în timp ce alţii cumpără în mod frecvent lactate din piaţă şi sunt mulţumiţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email