Rămăşiţele Principilor Mircea şi Nicolae vor fi aduse la Necropolă

Pictura din interiorul bisericii va fi gata în aprilie

Încă două dintre cele 12 morminte regale din Necropola Curtea de Argeş vor fi ocupate până la sfârşitul acestui an, confirmă arhimandritul Caliopie Ichim. Este vorba despre rămăşiţele Principilor Mircea şi Nicolae, pietrele tombale fiind deja terminate. Acum, principele Mircea, ultimul copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, odihneşte în capela Castelului Bran, acolo unde sora lui, Principesa Ileana, l-a adus, de la biserica Cotroceni, în 1941. Principele Mircea s-a născut în 1913 la Bucureşti şi s-a stins din viaţă la doar trei ani şi nouă luni, pe 2 noiembrie 1916, la Buftea,  din cauza febrei tifoide.

Prinţul Nicolae, al doilea fiu al Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria, s-a născut în 1903 la Sinaia şi a murit în 1978 la Madrid, fiind înmormântat la Lausanne, în Elveţia.

Necropola de la Curtea de Argeş nu esteînsă  finalizată. Între Casa Regală şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului există un prototocol care prevede obligaţiile fiecărei părţi.  „Noi pictam partea în care se desfăşoară slujbele, dar pictura nu este gata, încă. În aprilie sperăm să fie. În Protocol este prevăzută îndatorirea fiecărei dintre părţi”, ne-a spuns arhimandritul Caliopie Ichim anul trecut.

Piatra de temelie a Necropolei, pe 10 mai 2009

Pe 10 mai 2009, în prezența principesei Moștenitoare Margareta și a principelui Radu, a fost pusă piatra de temelie a noii catedrale.

Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeș, noua catedrală, are, în linii mari, arhitectura Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș, ctitorită de Basarab I la mijlocul secolului al XIV-lea, şi nu depășeşte ca dimensiuni vechea ctitorie a cărei edificare este atribuită legendarului meșter Manole.

În incintă  există un loc special amenajat, unde sunt locurile de veci pentru membrii Casei Regale a României. Lăcașul de cult, ridicat din inițiativa și cu finanțarea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, din donațiile credincioșilor, în parteneriat cu Casa Regală a României, are hramul Sfânta Muceniță Filofteia și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email