„Radarul Pădurilor” a blocat lemnele în depozite

De la începutul acestei luni transporturile de lemne din pădurile aflate în zona municipiului sunt atent monitorizate, asta după ce a intrat în vigoare programul informatic SUMAL, cunoscut sub numele de „Radarul Pădurilor”. Noutatea acestui program o reprezintă faptul că materialul lemnos, indiferent de sortiment, poate fi verficat la locul de recoltare, respectiv din platformele primare aferente parchetelor de exploatare, până la beneficiar, indiferent dacă acesta este persoană fizică, juridică sau un depozit de unde poate fi trimis mai departe până la ieşirea din ţară.
Însă, la scurt timp după ce sistemul informatic a intrat în vigoare au apărut şi primele probleme, care au dus la blocarea masei lemnoase în depozite sau în stivele din apropierea exploatărilor. Motivul a fost lipsa noului aviz tip de însoţire a transportului de masă lemnoasă. „Timp de câteva zile au existat câteva mici probleme, la nivelul întregii ţări, probleme cauzate de lipsa avizului tip care trebuia să însoţească transportul de masă lemnoasă. Activitatea a fost perturbată, însă în timp scurt totul s-a rezolvat şi s-a putut lucra normal, după ce am fost şi am luat avizele necesare”, a declarat George Duca, şeful Ocolului Silvic Curtea de Argeş.
Accesarea sistemului se face de pe smartphone
Pentru a putea accesa sistemul, pădurarii din cadrul Ocolului Silvic Curtea de Argeş au fost dotaţi cu telefoane inteligente şi tablete cu softul necesar pentru a înregistra fiecare transport de lemne care pleacă din pădure. Mai mult decât atât, softul utilizat permite chiar efectuarea de controale fără a fi oprite maşinile care transportă lemn, prin simpla verificare a numărului de înmatriculare pentru a vedea dacă există un aviz valabil care însoţeşte transportul. „Pentru că am fost incluşi în cadrul unui program pilot am avut trei tablete încă de acum câteva luni. Însă, recent am mai primit alte cinci tablete şi cinci smartphone-uri. Personalul a fost instruit cum să lucreze cu aceste dispozitive, iar acum putem lucra în condiţii normale. La orice ori din zi şi din noapte putem emite avize de transport”, a mai spus George Duca.
Silvicultorii consideră că programul era necesar şi va duce cu siguranţă la diminuarea tăierilor ilegale de lemn. Pe lângă pădurari, transporturile se pot verifica şi prin apeluri la numărul unic de urgenţă 112.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email