Mai multe cadre medicale de la Spitalul Curtea de Argeş au protestat miercuri împotriva deciziei ca singurul medic anestezist să fie detaşat, fără acordul lui, la secţia ATI a Spitalului Mioveni.
„Exista pericolul închiderii secției ATI a Spitalului Mioveni, secție care are 17 paturi. Această situație a cerut soluții urgente, fără a neglija faptul că medicii ATI ai Spitalului de Urgență Pitești erau suprasolicitați fizic și psihic”, a declarat prefectul Radu Perianu.
„În județ avem 13 medici ATI. 4 sunt la Spitalul de Urgență Pitești, 2 la Spitalul Mioveni, iar ceilalți 7 la celelalte unități spitalicești din Argeș. S-a luat legătura cu ei și li s-a solicitat acceptul ca fiecare să efectueze 3 gărzi pe lună la Spitalul de Urgență Pitești ca să fie acoperit deficitul acolo și să nu mai fie nevoie de cei doi ATI-iști de la Mioveni. Toți au refuzat și au invocat motive personale.
Prin aplicarea dispozițiilor legale a fost emisă de Direcția de Sănătate Publică Argeș o decizie prin care, fără acordul lor, un specialist ATI de la Spitalul Câmpulung și un specialist ATI de la Spitalul Curtea de Argeș au fost detașați temporar, pentru o perioadă de 30 de zile la Spitalul de Urgență din Pitești. (…). În ceea ce privește Spitalul Curtea de Argeș, secția de acolo este în renovare.
Sunt sigur că situația nu este una confortabilă pentru cei doi medici, dar era esențială continuitatea funcționării celor două secții ATI, cea de la Mioveni și cea de la Pitești. La Mioveni erau internați 16 pacienți, o parte dintre ei, netransportabili.
Deciziile au fost luate strict în interesul pacienților, fără să se țină cont de culorile politice, pentru a avea locuri la ATI Mioveni, pentru ca Spitalul de Urgență Pitești să funcționeze corect”, a mai spus prefectul.
Secţia ATI de la Curtea de Argeş e funcţională!
Miercuri, în curtea Spitalului Curtea de Argeş zeci de medici şi asistente au vorbit despre cât de important este anestezistul în acest spital şi despre cele 100.000 de suflete din nordul judeşului care apelează la serviciile cadrelor medicale de aici.
În primul rând, secţia ATI nu e în renovare, cum spune prefectul, se fac operaţii, e închisă doar jumătate din ea, spun angajaţii unităţii sanitare. „Se reduce foarte mult activitatea dacă pleacă anestezistul. Partea de ginecologie se închide aproape complet, chirurgia rămâne cu mica chirurgie, Urgenţa nu mai există. Ştiu că la Direcţia de Sănătate Publică nu s-a anunţat că o secţie a fost închisă. Spitalul e în renovare şi lucrăm în aceste condiţii. Medicul anestezist a mai plecat şi anul trecut, câte o lună, sau două, şi am sistat aproape toată activitatea atunci”, spune dr. Dan Ioniţă, medic ginecolog. „Dl. prefect consideră că activitatea noastră e un pic mai redusă. Nu e adevărat, se pot verifica registrele de operaţii”, a mai adăugat acesta.
Opinia exprimată de doctor este împărtăşită şi de dr. Ghenadie Tăutu. „Ne-a fost foarte greu când a mai fost detaşată dra. doctor anestezist. Se aude de mai multă vreme că o iau pe dra. doctor la Spitalul Judeţean, că nu are cine să facă gărzi. Să ne gândom, dacă pleacă o lună, se rezolvă situaţia acolo? Nu se rezolvă, cum nu s-a rezolvat nici până acum. Atunci, cum facem?! Rezolvăm acolo temporar şi lăsăm descoperită zona aceasta, a noastră?! Avem o zonă cu o populaţie de 100.000 de oameni, îi lăsăm?! Şi încă un lucru – dra. doctor nu are ore suplimentare, doar programul ei de lucru de bază, nu are contracte cu clinici, cabinete private, unde să facă anestezie. Dânsa este aici şi ziua şi noaptea, de câte ori e nevoie. Ne ajută pe noi, nu clinicile private, aşa cum factorii de decizie nu vor să-i deranjeze pe unii. Nu putem să lăsăm 100.000 de oameni, vine un pacient cu cancer, ce face?!”
La Spitalul Curtea de Argeş şi azi s-au făcut operaţii, ne-a confirmat dr. Bogdan Georgescu, şeful secţiei. Asistentele care au protestat alături de doctori au spus aceleaşi lucruri. „Noi vrem să lucrăm, dacă pleacă anestezistul, se blochează totul!”
Ideea că trebuie salvată secţia ATI a Spitalului Mioveni cu preţul blocării activităţii Spitalului Curtea de Argeş nu este corectă, au subliniat cadrele medicale, nu aceasta este soluţia. Cei 100.000 de oameni care vin la Spitalul Municipal vor fi lăsaţi fără îngrijire de bază, iar unitatea spitalicească, aflată într-un amplu proces de reabilitare şi dotare ajunge din nou cum era în urmă cu 10 ani – un spital mic de provincie, prăfuit, fără personal şi fără aparatele esenţiale. Acum, se zbate să-şi schimbe condiţia, dar unora dintre cei care au putere de decizie nu le pasă de asta. Sau de suta de mii de argeşeni condamnaţi poate la moarte.