Protest cu oi, ciobani, viceprimari şi europarlamentari

O stradă din Curtea de Argeş şi parcarea Mănăstirii au fost blocate la sfârşitul săptămânii trecute de un protest cu sute de oi aduse de o familie cu tradiţie în creşterea animalelor, Petrescu. Cele două turme de oi care porniseră către sediul Primăriei au fost blocate de poliţişti şi jandarmi pe străzile Meşterul Manole şi pe strada Poştei.

Dan Petrescu a ameninţat de mai multe ori că îşi duce oile în faţa Primăriei pentru că a pierdut licitaţia pentru concesionarea păşunilor alpine. El s-a declarat nemulţumit de faptul că, în urma licitaţiei organizate de Primăria Curtea de Argeş, păşunile din zona montană au fost concesionate unui singur crescător de oi, ceilalţi rămânând fără hrană pentru animale.

Crescătorii de animale acuză că licitaţia a fost fraudată şi toate păşunile au fost câştigate de un fost angajat al Primăriei. Protestatarii susţin că nu mai au unde să îşi ducă animalele la păscut. De altfel, Petrescu a făcut reclamaţii şi sesizări pe la mai toate organele statului în legătură cu această licitaţie, iar la unele dintre ele a primit răspuns şi au început cercetări pe numele persoanelor implicate. „Vom ceda oile, şi eu şi unchiul meu le vom ceda Primăriei Curtea de Argeş, să facă ce vrea cu ele. Nu avem niciun fel de pretenţii, noi nu putem să ne batem joc de animale, din asta trăim. Asta am făcut de când ne ştim, de mici copii. Şi-au bătut joc de noi şi nu-i interesează că oile nu au apă. Le vom lasă oile până se va clarifica situaţia. Nu le mai luăm, le donăm Primăriei, am făcut cerere la Primărie să le donăm, fără nicio pretenţie”, a declarat Dan Petrescu.

O licitaţie cu probleme

„Suntem nemulțumiți de felul în care s-a derulat licitația. (…) Am cerut, înainte de licitație, hai să ne împărțiți, așa cum e firesc, în funcție de numărul de animale, să ne împărțiți muntele. Pe urmă scoateți la licitație cum vreți dumneavoastră, ne puneți redevența cât s-a stabilit de către Direcția Agricolă. (…) Primarul a fost de acord (…), secretarul a spus că nu au competență, deși în lege spune clar că primarul, prin aparatul său, are dreptul să verifice animalele. Nu au făcut-o, fiindcă știau că sunt nereguli și ce artificii se vor face. (…) La trei mii și ceva de oi câte avem nu ne-au dat niciun metru de pășune”, a mai spus Dan Petrescu.

El a susținut, totodată, că situația de la Curtea de Argeș nu este singulară, cu probleme similare confruntându-se și alți crescători de oi din țară.

„În toată țara e același lucru, am făcut o petiție la Ministerul Agriculturii cu Ghiță Ciobanul de la Sibiu, cu încă un băiat de la Oradea. Am sesizat neregulile care sunt în toată țara. Ministrul Agriculturii a făcut ce trebuie, a trimis comisie, patru comisii de control în județul Argeș”, a precizat Dan Petrescu.

De asemenea, unchiul lui Dan Petrescu spune că nu mai poate să crească animalele şi că le va dona Primăriei, „Toată viaţă noi asta am făcut! Bâta este stiloul nostru, noi aşa ne-am câştigat traiul. Am ajuns astăzi să nu mai putem să avem grijă de turmele noastre! Şi-au bătut joc de noi!”, spune omul. Pe trotuarul de lângă Mănăstire, câţiva argeşeni îi îndemnau pe crescători să-şi continue drumul – „Duceţi oile la Primărie!”, strigau ei către ciobani.

„Problema se va rezolva!”

Reprezentanţii administraţiei locale au discutat cu crescătorii de animale şi i-au invitat la sediul Primăriei pentru negocieri. După discuţiile cu viceprimarul Gabriel Jubleanu, protestatarii s-au declarat în continuare decişi să renunţe la oi, în cazul în care solicitările nu le sunt soluţionate.

Discuţia purtată pe un ton înalt, în cartierul Marina, printre oi, ciobani, jandarmi şi poliţişti, nu a dus la niciun rezultat concret. Petrescu a făcut acuzaţii grave, viceprirmarul Gabriel Jubleanu i-acerut să le probeze şi i-a spus că problema se va rezolva.

Vineri, problema oilor care nu au unde să păşuneze a ajuns la europarlamentarul Laurenţiu Rebega. Acesta a avut o întâlnire cu primarul Constantin Panţurescu pe această temă. „Am vrut să văd dacă ceea ce semnalează fermierii au un suport, o bază. Există o nemulţumire din partea fermieilor care nu au posibilitatea să cîştige sau să participe la licitaţie. Am aflat de la dl. primar că există în momentul de faţă o mică scăpare la lege care permite şi altor persoane din afara unităţii administrativ teritoriale să participe la astfel de licitaţii. Ar trebui să găsim o soluţie ca cei care au încărcătura de animale prevăzută de lege să aibă drept de preempţiune. Ştiu că dl. primar a făcut o cerere de anulare a acestei licitaţii printr-o ordonanţă prezidenţială pentru că se pare că cel care a căştigat licitaţia nu întruneşte numărul de animale pe care l-a declarat”, a declarat Laurenţiu Rebega vineri seara la Curtea de Argeş.

Gina Grigorescu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email