Proprietarul „autocarului ucigaș“ din Muntenegru a dat Ministerul Transporturilor în judecată

Patronul firmei de transport implicate în tragicul accident din Muntenegru refuză să plătească amenda stabilită de Inspectoratul Național pentru Control în Transportul Rutier, care aparține de Ministerul Transporturilor. Ștefan Grigore a deschis un proces la Judecătoria Sectorului 2 din Bucureşti, în care cere magistraților anularea amenzii în valoare de 36.000 de lei, primită în urma controlului desfășurat la firma sa, scrie curentul.ro.
Firma a fost sancționată cu o amendă de 36.000 de lei, pentru mai multe nereguli în activitate, procesul urmând să înceapă cel mai probabil la toamnă, după încheierea vacanței judecătorești. Potrivit cererii de chemare în judecată, reprezentanții firmei care i-a dus la moarte pe turiștii români în Muntenegru, dintre care patru din Curtea de Argeş, au cerut judecătorilor să desființeze procesul verbal de sancționare ca nelegal și abuziv întocmit, sau, în cazul în care constată că a fost corect întocmit, să înlocuiască amenda cu un avertisment.
Potrivit procesului-verbal menţionat, la controlul derulat la SC Gregory Tour pe 24 iunie, la o zi după tragedie, au fost descoperite o serie de nereguli de ordin administrativ, pentru care firma a fost sancționată cu dublul amenzii maxime, în contextul accidentului de autocar din Muntenegru.
Așa cum se arată în documentul de sancționare, reprezentanții Gregory Tour nu au notificat în scris, la Autoritatea Rutieră Română, schimbarea sediului firmei, nu au depus copii după licențe, nu au prezentat cazierul judiciar pentru întreprindere, contractele pentru întreți¬nerea tehnică a autovehiculelor și contractele de muncă, avizele medicale și psihologice pentru șoferi, printre care și conducătorul auto decedat în tragicul accident, George Ciobanu. Mai mult, a mai stabilit inspectorul, Gregory Tour nu a pus la dispoziție organelor de control diagramele tahograf (aparatul care moni¬torizează timpul de condus al șoferilor, n.r.) și „nu au respectat Acordul Interbus referitor la deținerea documentului de control aflat în exploatare și carnetele Interbus“.
Au refuzat să semneze
„Controlul a fost făcut într-o zi nelucrătoare, fără a anunța în prealabil, astfel încât personalul de la birou nu a fost în măsură să prezinte documentele solicitate. Mai mult, la solicitările angajatului de a acorda un termen pentru prezentarea documentelor, agentul constatator a refuzat“ se arată în contestația depusă la Judecătorie citată de curentul.ro. Reprezentanții societății de turism susțin că nu aveau obligația legală să depună copii după licențe, atât timp cât acestea existau, iar lipsa cazierului judiciar nu este o contravenție. Ștefan Grigore a anexat la dosarul instanței și contractele de întreținere tehnică ale autocarelor, contractele de muncă și evaluările medicale ale șoferilor. În final, administratorul firmei a atacat și alte aspecte care țin de forma procesului verbal, precum că acesta „nu a fost semnat de contravenient , iar subscrisei nu i s-a adus la cunoștință că poate formula obiecțiuni“, iar în aceste condiții, trebuia semnat de un martor-asistent.
Nici cu asigurările nu e mai simplu
Patronul Gregory Tour a fost audiat la începutul acestei luni la Parchetul de pe lângă Curtea de Casație, care desfășoară ancheta accidentului din 23 iunie. Ștefan Grigore a declarat jurnaliștilor că toate documentele și avizele firmei sunt în regulă, iar autocarele sunt noi, de ultimă generație.
Nici cu asigurările nu merg lucrurile mai bine. Deocamdată, pasagerii autocarului care sunt în viaţă fac cereri şi depun documente, dar procesul este unul de durată, ne-a spus ruda unuia dintre răniţii în tragicul accident din Muntenegru.
Vă reamintim că un autocar al firmei Gregory Tour, în care se aflau turiști români, opt din Curtea de Argeş, s-a răsturnat, pe 23 iunie, într-o prăpastie în Muntenegru. În urma accidentului și-au pierdut viața 18 persoane, printre ei aflându-se şi Nicolae Derviş, Ion Marinescu, Mariana şi Toma Mateescu, din Curtea de Argeş, iar alte 29 au fost rănite. Răniții au fost aduși în România în 25 iunie, cu două aeronave militare, și internați la spitalele Universitar, Floreasca, Elias și Bagdasar-Arseni. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email