Proiectul staţiunii Molivişu, blocat din nou

Dezvoltarea Văii Argeşului şi transformarea ei într-un adevărat concurent pentru Valea Prahovei pare un vis care se îndepărtează din nou. Abia au fost făcuţi primii paşi pentru amenajarea staţiunii, că prevederile noului Cod silvic aduc proiectul la nivelul anilor ’90. Deputatul Mircea Drăghici se luptă să rezolve problema care pare fără ieşire – noul Cod silvic nu permite investiţiile în zona împădurită.
„Cu toții știm că județul Argeș este un județ bogat din punct de vedere al patrimoniului istoric, cultural, cât și prin frumusețea locurilor. În calitate de parlamentar de Argeș am susținut și voi continua să sprijin proiectele care vizează îmbunătățirea infrastructurii turistice din județ, pentru ca potențialul turistic enorm al Văii Argeșului să fie exploatat la justa sa valoare”, a declarat deputatul Mircea Drăghici la tribuna Parlamentului.
Proiectul staţiunii Molivişu, cel mai important
Un proiect deosebit de important pentru această zonă este cel inițiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară A.D.I. MOLIVIŞU, denumit „Crearea Infrastructurii Generale și Specifice Activităților de Turism din Arealul Climatic Ghițu Molivișu”. Acesta vizează dezvoltarea unei stațiuni turistice cu funcționare pe tot parcursul anului ce s-ar putea transforma într-o alternativă viabilă pentru Valea Prahovei și într-un veritabil motor de creștere economică și creare de locuri de muncă în zonă.
„Pe scurt, proiectul prevede dotarea stațiunii Molivișu cu 7 pârtii de schi dispuse pe versantul nordic al masivului Ghițu, pentru început fiind în plan construcția a două pârtii, A 1, dotată cu tunuri de zăpadă, instalație nocturnă și transport mix pe cablu, telegondolă și teleschi, precum și pârtia A2. De asemenea, în proiect este prevăzută realizarea unei baze de agrement cu centru Aqua Club, spații de joacă pentru copii, teren de sport multifuncțional și parcare. În stațiune va fi amenajată și o rezervație de turbărie de 29 de hectare.  Nu în ultimul rând,  energia întregii stațiuni va fi asigurată cu ajutorul a două microhidrocentrale şi şase microhidroagregate cu o producție de energie anuală de 63,2  kW”, a informat deputatul argeşean Parlamentul României.
Deputatul Drăghici propune modificarea Codului
După ce s-a confruntat cu numeroase aspecte ce țin de definirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ca entitate separată de administraţiile publice locale, pentru a putea contracta împrumuturi, de dificultăți în accesarea fondurilor necesare pentru susținerea lucrărilor, de relația cu Consiliul Județean, principala problemă de rezolvat în acest moment este deblocarea cadrului legislativ. Potrivit Codului silvic, nu se pot face investiții în zona împădurită, iar la munte, aceasta predomină.
„Dat fiind faptul că luni, 21 mai, doamna Lucia Ana Varga, Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură a venit în fața deputaților pentru a discuta problema tăierilor ilegale de pădure și modificările Codului silvic, am profitat de această ocazie pentru a-i prezenta propunerea de OUG privind modificarea și completarea art. 4 din Legea 526/2003 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare a turismului “Schi în România” și art. 7 din Legea nr.46/2008- Codul Silvic.
Aceasta solicită deblocarea cadrului legislativ pentru punerea în aplicare a proiectului,  prin introducerea unui alineat care să prevadă ca zonele în care se realizează obiective turistice pentru practicarea sporturilor de iarnă ce cuprind infrastructura pentru prestarea de servicii turistice, incluse în Programul național de dezvoltare a turismului “Schi în România” să fie exceptate de la restricția de trecere a terenurilor forestiere din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale în domeniul privat al acestora.
În cadrul întâlnirii de luni, doamna Ministru Varga a prezentat principale modificări ce vor fi aduse Codului silvic, modificări supuse dezbaterii publice. În contextul discuțiilor privitoare la modificarea Codului silvic, consider că acesta este un moment cheie pentru ca probleme de legislație ce țin de procedura de scoaterea a unor terenuri din fondul forestier să se rezolve”, a mai declarat deputatul Mircea Drăghici.
El crede că „proiectul de dezvoltare a stațiunii Molivișu este extrem de important pentru Argeș”, și, în acest sens, va continua să militeze activ „pentru înlăturarea lacunelor legislative care pot sta în calea concretizării proiectului”.
„În plus, determinarea mea pentru construcția stațiunii este legată de capacitatea acesteia de a genera locuri de muncă în zonă, problema locurilor de muncă fiind o chestiune cu care se confruntă mulți din argeșenii care au venit la audiențe la cabinetele mele parlamentare”, a mai declarat deputatul argeşean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email