Până pe 31 august se pot depune la Primăria Curtea de Argeș, de către cetățeni, proiecte finanțate prin bugetarea participativă. Conform Regulamentului, valoarea bugetului estimativ propus în cadrul procesului de bugetare participativa derulat anual, pentru proiectele selecționate, este de 150.000 lei inclusiv TVA, iar valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă de 25,000 lei, inclusiv TVA.
Pentru a fi eligibil proiectul trebuie să se înscrie în unul din domeniile: străzi, alei, zone pietonale, trotuare, locuri de parcare, parcuri, spații verzi, locuri de joacă, siguranța circulației, , amenajare spații publice, infrastructura sănătate și sport, Smart city, turism, Digitalizare.
Perioada de depunere a proiectelor este 1 – 31 august, iar perioada în care comisia de evaluare va analiza proiectele depuse și va solicita clarificări, în cazul în care consideră necesar pentru a asigura validarea proiectelor, este 1 – 30 septembrie. Între 1 și 10 octombrie se publică lista cu proiectele eligibile și cu cele respinse, cetățenii le vor putea studia în perioada 15 octombrie – 30 octombrie și le vor putea vota între 1 și 30 noiembrie, urmând ca lista cu proiectele câștigătoare să fie afișată între 1 și 15 decembrie.
Ce vor cetățenii în acest an
„Din ce în ce mai multe orașe au adoptat bugetarea participativă ca o modalitate de a interacționa direct cu cetățenii și de a culege feedback despre nevoile cetățenilor. Curtea de Argeș este la al doilea an, după ce anul trecut a fost adoptat regulamentul și din 13 proiecte depuse, a fost aprobată construirea unui teren de baschet în cartierul Progresu – proiect ce a strâns peste 1500 de voturi. Al doilea mini-teren de baschet – zona Fântâna lui Manole, a fost bugetat pentru 2023. Conform informațiilor de la Primărie cele două obiective vor fi implementate în a doua jumătate a anului.
Din lista proiectelor pe care le-am primit de la cetățeni se observă doua direcții majore: sport și agrement și siguranța cetățenilor. Amenajarea terenului de antrenament de lângă stadionul municipal, amenajarea locurilor de joacă, colectarea selectivă a deșeurilor, iluminatul public în anumite cartiere din oraș, parcări de cartier pentru biciclete sunt câteva din inițiativele la care lucrăm și care vor fi depuse până la finalul lunii august.
Pentru mine este foarte clar că locuitorii își doresc mai mult decât betoane și asfalt… Își doresc un oraș curat, civilizat, dinamic, cu parcuri verzi, cu locuri de joacă bine amenajate pentru copii, fără câini pe stradă. Își doresc un oraș în care copiii să poată face sport și să fie îndrumați către sport (fie că e vorba de fotbal, judo, into sau tenis)”, declară Cosmin Petrescu, președintele PNL Curtea de Argeș. De altfel, organizația locală a PNL , prin consilierul local Mădălin Marinescu, a avut inițiativa bugetării participative, adică punerea în practică a propunerilor făcute în mod direct de către cetățeni.