Profilul infractorului din Curtea de Argeş – are 30 de ani şi nu are ocupaţie

Comandantul Poliţiei Curtea de Argeş a condus, ca adjunct, şi Poliţia judeţeană, aşadar experienţa nu-i lipseşte. Nici experienţa de poliţist nu-i lipseşte, ani buni comandantul actual al Poliţiei Municipale fiind şef la Biroul Judiciar, unul dintre cele mai importante din instituţie. Despre domnia sa subordonaţii spun că este „un pumn de fier într-o mănuşă de catifea”. Lucrurile s-au schimbat mult la poliţia Curtea de Argeş în ultimii ani, în parte datorită vremurilor care au evoluat, dar şi datorită şefilor instituţiei. Ultimul dintre ei, un domn stilat care nu mai are nicio legătură cu miliţianul din alte timpuri, încearcă să schimbe şi percepţia argeşenilor despre poliţişti şi poliţie.
Am stat de vorbă cu comisarul șef Ionel Ispir, comandantul poliţiei Curtea de Argeş, căci despre el vorbim, despre infracționalitatea din municipiu și din zonele limitrofe. Ceea ce ne-a spus comisarul șef în legătură cu cazurile din zonă, ca număr și ca gravitate a faptelor, este liniștitor. Trăim într-un oraș în care infracțiunile sunt în scădere pentru al doilea an la rând, iar Curtea de Argeş este un oraş sigur.

Care este situația municipiului, din punct de vedere infracțional?
–  Starea orașului este bună, sunt puțini infractori, spre exemplu numărul infracțiunilor la patrimoniu sunt în scădere, iar la nivel de județ, este al doilea an în care avem număr de infracțiuni în scădere. Din punctul nostru de vedere situația este bună.

Avem un profil al infractorului în municipiu? Sau se remarcă o diferență între infractori pe cartiere?
– Nu, în general sunt tineri, de până în 30 de ani, fără ocupație sau mod de operare specific. Nu avem cazuri de omoruri premeditate, sau plănuite, sau la comanda cuiva.

Desfășurați acțiuni în colaborare cu școlile din municipiu? În ce constau acțiunile?
Polițiștii de proximitate desfășoară acțiuni cu școlile și liceele din oraș, împreună cu profesorii, în general am colaborat foarte bine cu cadrele didactice. Acum s-au înmulțit responsabilitățile polițistului de proximitate, se ocupă și de cercetare penală, soluționează petiții. În general se pune accentul la școli și licee pe prevenirea actelor de natură delincventă, li se explică consecințele consumului de droguri. Scopul polițiștilor de proximitate este să fie în teren și să cunoască bine oamenii, așa că acum altfel discutăm când în loc de trei polițiști de proximitate avem șapte la nivel de oraș. Se acoperă mai bine spațiul și putem face o sectorizare.
Numărul polițiștilor de proximitate a crescut, după cum ați spus. Câți polițiști sunt în momentul de față la Curtea de Argeș?
– Când am ajuns eu aici, prin anii ’90, erau 38 de polițiști la secția Curtea de Argeș, acum suntem 76, iar la cele trei secții inaugurate de curând, din zonele limitrofe, sunt 74 de polițiști.

Care este situația noilor secții? Cum se prezintă rezultatele? Sunt mulțumitoare?
– Înființarea lor era o necesitate, o ceream de mai mult timp. De fapt, lucrăm de aproape un an cu aceste secții, dar înființarea și operaționalizarea lor s-a făcut abia acum o lună. Rezultatele s-au văzut deja, a crescut numărul prinderilor în flagrant, a scăzut numărul de cazuri de ultraj asupra polițistului, dat fiind că nu mai pleacă pe teren un singur polițist, ca înainte.
Dintre cazurile din municipiu se remarcă vreun caz mai special, mai grav?! Ați întâlnit infractori care să se predea?
– Nu sunt cazuri cu tâlhării, sau omoruri. Într-adevăr, prin anii ‘90 erau mai multe cazuri de tâlhării, mai multe infracțiuni cu violență sau omoruri, atunci dacă se fura o butelie sau un video era prea mult. Acum sunt furturi simple dar cu valoare mare, iar cazurile de infracțiuni cu violență sunt în scădere. Un singur urmărit general pentru tâlhărie s-a predat și ne-a spus că nu mai rezista psihic, visa mereu că-l urmărim, că nu mai scapă, dar în rest cine a mai întâlnit să vină infractorii să se predea!

Există mai multe cazuri în care cei care comit infracţiuni aparţin altei etnii, sau nu se remarcă vreo diferență la noi în municipiu?
– Nu cred că este o diferență subsanțială, și unii și alții comit infracțiuni. Trebuie să subliniez că problematica rromilor eu o consider una de natură socială.

În încheierea interviului, aveți un mesaj pentru locuitorii Curții de Argeș?
– Curtea de Argeș este un oraș sigur, să se simtă în siguranță. Eu sunt convins că nu sunt probleme iminente, polițiștii sunt pe teren și își fac treaba. Chiar îi rog pe locuitorii municipiului să sesizeze orice problemă de competența noastră, bineînțeles, la numărul de urgențe 112. Noi așteptăm și sugestii din partea locuitorilor cu privire la menținerea siguranței orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email