Profesorii din cadrul învăţământului preuniversitar şi personalul nedidactic din învăţământ vor primi al 13-lea salariu, pe care aşteaptă să-l primească de mai bine de o lună de zile. Perioada legală de primire a acestuia este depăşită de câteva zile bune, banii urmau a fi primiţi pâna la 01 februarie 2009. Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la nivelul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învâţământ, unde urma să se stabilească ce formă de protest va fi luată în calcul în cazul în care nu se va respecta Legea 221, a salarizării. Din fericire, în cadrul întâlnirii, reprezentanţii sindicatelor au fost informaţi că toate cadrele didactice vor primi cel de-al 13-lea salariu cuvenit. Valoarea acestui bonus financiar pentru profesori reprezintă media salarială, pe cele 12 luni din anul 2008, a salariului câştigat de un profesor, respectiv de angajaţii personalului nedidactic. „Ne-au asigurat că în câteva zile vom primi banii ce ni se cuvin. Deocamdată aşteptăm Legea Bugetului de stat, conform căreia se acordă banii ce reprezintă cel de-al 13-lea salariu. Suntem mulţumiţi că s-a scos de sub incidenţa interzicerii acordării acestui salariu, care reprezenta o problemă pentru noi”, a spus Luminiţa Negrilă, liderul Sindicatului de Învăţământ Preuniversitar pe zona Curtea de Argeş.
Diminuarea salariului de merit, o altă nemulţumire a profesorilor
O altă nemulţumire a cadrelor din învăţământ, care îi duce cu gândul la noi proteste, este legată de eliminarea salariului de merit şi a sporurilor de performanţă. Ultimul articol al Ordonanţei de Urgenţă nr. 1/29.01.2009, dată de premierul Emil Boc, face referire la personalul care beneficiază de salariul de merit care se stabileşte o dată pe an, după aprobarea bugetelor anuale, cu respectarea şi a celorlalte prevederi din actele normative care reglementează modul de acordare a salariului de merit. Se pune problema ca o măsură luată în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar să fie aceea ca profesorii să nu mai beneficieze de salariul de merit sau sporuri de performanţă.
„Să nu mai primim salariul de merit este o încălcare a legii. Acesta reprezintă performanţa profesorului, munca depusă în toţi ani de predare. Nu aveau dreptul să ia din el, cadrele didactice merită să-l primească. Nu s-a întâmplat niciodată să se pună această problemă şi nici nu vom accepta, deoarece ar însemna o diminuare substanţială a salariului multor cadre didactice”, a mai precizat Luminiţa Negrilă.