Procesul pentru administrarea Bisericii Domneşti a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia

Muzeul Municipal din Curtea de Argeş a făcut recurs la sentinţa pronunţată de Tribunalul Sibiu în procesul dintre Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi autorităţile locale pentru administrarea Bisericii Domneşti. Procesul se va judeca acum la Curtea de Apel Alba Iulia.

În luna  iulie, cei şapte ani de procese dintre Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Muzeul Municipal Curtea de Argeş, Primăria Curtea de Argeş şi Consiliul Local Curtea de Argeş s-au terminat cu o primă hotărâre. Tribunalul Sibiu a pronunţat sentinţa în procesul dintre administraţia locală şi Arhiepiscopie, proces al cărui obiect este dreptul de proprietate asupra Bisericii Domneşti. Din 2008 se judecă această cauză, iar în luna iulie instanţa a decis ca Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului să primească „în deplină proprietate şi posesie imobilul reprezentat de Biserica Sf. Nicolae Domnesc, zidul de incintă al bisericii actuale, zidul de incintă al primei biserici, turnul poartă – fostă clopotniţă şi terenul aferent acestora, până la limita zidului incintei Ansamblului Curţii Domneşti”.

Sentinţa a lăsat „foarte multe aspecte neclare”

Directorul Muzeului Municipal a făcut recurs. „Era firesc să facem recurs, nu puteam fi de acord cu sentinţa în forma în care a fost dată, noi nu avem o problemă cu ce a hotărât instanţa, ci cu forma în care a făcut-o, pentru că a lăsat foarte multe aspecte neclare şi atunci am fost obligaţi să declarăm acest recurs prin care cerem anularea, casarea, sentinţei iniţiale. Noi nu spunem că să se anuleze decizia ci să se anuleze hotărârea în sensul în care noi am constatat vicii clare de procedură”, a declarat Ştefan Dumitrache. El a mai spus că s-a aşteptat la această sentinţă. „Administrarea comună a acestui ansamblu era cea mai bună soluţie, adică de problemele spirituale consider absolut firesc să se ocupe eparhia şi preoţii desemnaţi în acest sens, iar de problemele de administrare, de partea de turism, să ne ocupăm noi, Muzeul, aşa cum se întâmplă de o sută de ani”, a mai declarat directorul Muzeului.

 

Procesul se va judeca acum la Curtea de Apel Alba Iulia, iar primul termen va fi în luna noiembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email