Fostul administrator al SC Aquaterm, Gabriel Nastea, trebuie să dea înapoi societății pe care a condus-o câțiva ani aproape 30.000 de lei, a stabilit Curtea de Conturi. Banii reprezintă indemnizații și concedii la care Nastea nu avea dreptul, a decis Curtea. Gabriel Nastea nu a fost de acord cu restituirea banilor, Aquaterm l-a dat în judecată, s-a ajuns la apeluri formulate de ambele părți, iar acum procesul este pe rolul Tribunalului Specializat Argeș. Conducerea actuală a Aquaterm este obligată să recupereze banii, și trebuie să meargă cu procesul până la ultima instanță.
Vă reamintim că, în 2020, Curtea de Conturi a realizat o verificare la SC Aquaterm 98 AG SA cu tema „Controlul situației, a evoluției şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al UAT (…) la SC Aquaterm pentru perioada 2016 – 2018”, iar concluziile controlului l-au vizat și pe fostul administrator.
Nastea a condus fără să aibă mandat
”Au fost efectuate plăți nelegale în sumă totală de 18.490,1 lei reprezentând contravaloarea indemnizațiilor pentru concediu de odihnă acordate necuvenit domnului Nastea Gabriel, în calitate de administrator al SC Aquaterm”, spun inspectorii Curţii de Conturi Argeş. De asemenea, au constatat aceștia, „au fost efectuate plăți nelegale în sumă totală de 11,250 lei reprezentând contravaloarea remunerației brute fixe lunare pentru perioada 1 iulie – 21 august 2018, acordată necuvenit domnului Nastea Gabriel, întrucât mandatul de administrator al acestuia a încetat la data de 30.06.2018 şi nu a existat o hotărâre a Adunării Generale a Asociaților de aprobare, respectiv un act adițional de prelungire a mandatului de administrator pentru perioada susmenționată. În timpul misiunii de control persoanele cu atribuții în cadrul entității au stabilit întinderea prejudiciului adus entității prin plăți nelegale efectuate, operațiune din care a rezultat că suma certă a acestuia este de 11.497 lei, din care 11.250 lei reprezintă contravaloarea remunerației brute fixe lunare pentru perioada 1 iulie – 21 august, acordată necuvenit domnului Nastea Gabriel şi 247 foloase nerealizate la nivelul dobânzii de refinanțare a BNR la data controlului”, mai spun reprezentanții Curţii de Conturi.
„Directorul general va lua toate măsurile prevăzute de lege care să asigure recuperarea integrală a prejudiciului stabilit în timpul misiunii de control la nivelul sumei de 19.022 lei reprezentând contravaloarea indemnizațiilor de concediu de odihnă acordate necuvenit domnului Gabriel Nastea (…) şi a sumei de 11.782 lei reprezentând contravaloarea remunerației acordate necuvenit”, potrivit deciziei Curţii de Conturi.
Decizia prevedea şi un termen până la care banii trebuie recuperați, 31 martie 2020, iar conducerea Aquaterm a acționat în consecință dându-l în judecată pe fostul administrator. „Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracțiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, avertizează Curtea.