„Problema de pe strada mea” abordează astăzi un subiect sensibil pentru toţi locuitorii municipiului Curtea de Argeş, dar nu numai. Este vorba despre terenul din vecinătatea magazinului Vidraru, spaţiu care a ajuns maidanul din centrul oraşului.
Ce credeţi că ar trebui amenajat în acest spaţiu cuprins între magazinul Vidraru şi restaurantul Capra Neagră? Un spaţiu amplasat exact în centrul municipiului Curtea de Argeş şi care are – cred că toată lumea este de acord cu asta – un aspect mai mult decât dezolant. La o estimare grosieră, este vorba de aproximtiv 800 mp care, amenajaţi la o manieră corespunzătoare, ar putea schimbă total aspectul zonei. Din partea noastră există trei propuneri:
1. Dacă structura permite (probabil ştiţi că pe dedesubt curge pârâul Valea Doamnei cel răspunzător pentru inundaţiile din august 2005), aici ar trebui amenajată o PARCARE, practic extinsă parcarea de la restaurantul Capra Neagră? – lucrul acesta ar mai descongestiona zona care este foarte aglomerată de-a lungul săptămânii. De ce nu, o parcare cu plată în timpul săptămânii, fapt care ar mai aduce şi ceva bani la bugetul local. (Înainte de va manifesta nemulţumirea la adresa parcării cu plată, vă rog să vă gândiţi la faptul că în Piteşti toate spaţiile de parcare din zona centrală sunt… cu plata!).
2. SPAŢII COMERCIALE – aici ne referim la spaţii comerciale pentru vânzătorii ambulanţi – cei care ocupă trotuarul principal în prioada sărbătorilor de iarnă, de Valentine’s Day, de Mărţişor, etc. Autorităţile ar trebui să amenajeze spaţii – căsuţe din lemn sau pavilioane de exemplu – cu aspect decent, să impună folosirea acestora pentru a evita aspectul de iarmaroc pentru zona centrală a municipiului atunci când comercianţii ambulanţi au activitate în zonă. Practic, vânzătorii ambulanţi să fie mutaţi de pe trotuar în acest perimetru astfel amenajat.
3. Dacă niciuna dintre variantele de mai sus nu este posibilă, pur şi simplu REABILITATĂ ZONA, gândită cumva această reabilitare în aşa fel încât spaţiul din imagine să capete un aspect de mini parc – amenajate bănci, alei, de ce nu – câteva petice de spaţiu verde.
Ce spun argeşenii
Nicoleta Badea – „Spaţiu verde cum, câtă vreme sub beton e pârâu?????!!!!
Doar aşa nişte rigole cu flori cu deschidere către spaţiul Vidraru care cu o mică modificare ar putea adăposti şi pe micii comercianţi (că tot stă gol ditai spaţiul)….
Însă, mai simplu, parcarea are şanse mai multe (deşi ar încăpea doar vreo câteva maşini) ţinând cont că în apropiere există spaţiul verde al parcului San Nicoară. Cei de la urbanism şi arhitectul oraşului sunt tot în concediu???ar conta şi propunerile lor că doar d’aia-i plătim”.
Mihnea Răducu – „Parcare nu văd de ce ar fi necesară atâta vreme cât oraşul are de la Electro la 6 martie circa 5-6 km . Poate o soluţie pentru decongestionare şi pentru a bagă bani la buget local ar fi înfiinţarea unui transport municipal în comun. Un părculeţ cu nişte bănci şi o fântână ar fi benefic şi pentru oraş şi pentru restaurant. Iar vânzătorii ar putea fi amenajaţi corespunzător în fostul orăşel al copiilor de vis a vis de Biserica Domnească. E o părere, zic.”
Terenul nimănui şi al tuturor
SC Vidraru SA, societatea care are cele mai multe spaţii comerciale la Curtea de Argeş, dintre care peste jumătate goale, este proprietarul clădirii şi a unui teren, conform unui cadastru realizat în 1999. Suprafaţa complexului este de 1174 metri pătraţi, iar terenul, încadrat la categoria curţi construcţii, este în suprafaţă de 1834 metri pătraţi. Specialişti din Primărie ne-au spus că, cel mai probabil, în zona de lângă restaurantul Capra Neagră Vidraru are teren doar ce e sub streaşina în zig zag a magazinului, iar restul e domeniu public. Funcţionarii mai spun că cei de la Vidraru susţin că tot ce e peste pârâul Valea Doamnei, în zona menţionată, ar aparţine însă societăţii.
„Acela este terenul Primăriei, e domeniu public. Noi avem cât este acoperişul, sus, restul e domeniu public. Noi ne-am manifestat interesul ca să concesionăm şi să îl aducem în tr-o stare corespunzătoare, iar concesiunea este în curs de examinare”, spune Dumitru Tudor, proprietarul SC Vidraru SA.
„Acest spaţiu trebuia, teoretic, să fie al lui Vidraru”
„Acest spaţiu trebuia, teoretic, să fie al lui Vidraru, pentru că a fost construit împreună cu magazinul Vidraru, în aceeaşi investiţie, în 1975. Fără construcţia acelui spaţiu nu putea să stea pe temelie magazinul Vidraru, deci face parte dintr-o lucrare unică. Tocmai de aceea probabil Domeniul Public nu s-a interesat, dar în situaţia aceasta ar trebui să fie reîntregită proprietatea societăţii Vidraru cu acel parc care a făcut parte din acelaşi proiect”, ne-a mai declarat Dumitru Tudor.
Prin urmare, responsabilitatea e pasată de colo colo, deşi la acest moment se pare că terenul e domeniu public, iar asta e şi mai grav, pentru că arată groaznic. Din nefericire, dacă ar aparţine societăţii Vidraru, ar putea să arate la fel şi autoritatea locală nu ar putea să facă prea multe. „Dacă e teren privat, e foarte greu să iei măsuri. Nici Biroul de Mediu nu prea poate să facă mare lucru”, ne-a spus secretarul Primăriei, Radu Chirca, despre posibilitatea ca Primăria să ia măsuri cu un teren lăsat în paragină, aflat în centrul oraşului.