Principele Nicolae a lansat o carte la Curtea de Argeş

Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae al României, a lansat marţi după amiază la Muzeul Municipal Curtea de Argeş volumul „Drumul spre casă. Filip Lucian Iorga în dialog principele Nicolae al României”. Acesta este prima carte dedicată celui mai tânăr membru al Casei Regale, care, după 20 de ani petrecuţi departe de România, s-a întors acasă.
Zeci de argeşeni l-au aşteptat pe principe
Principele Nicolae a fost aşteptat la Curtea de Argeş de câteva zeci de persoane, care l-au aplaudat în momentul în care şi-a făcut apariţia în sala multifuncţională a Muzeului Municipal. De asemenea, la eveniment au participat Mihai Oprescu, prefectul judeţului Argeş, Nicolae Diaconu, primarul municipiului, Cristian Mitrofan, viceprimar, Ştefan Dumitrache, managerul instituţiei gazdă, dar şi numeroase cadre didactice de la instituţiile de învăţământ din municipiu. Primul care a ţinut să îi îl felicite pe Principele Nicolae a fost chiar prefectul Mihai Oprescu. „Este o mare bucurie şi o onoare pentru mine să mă aflu aici, la acest eveniment important. De obicei nu sunt emotiv, dar acum trebuie să recunosc că sunt emoţionat, mai ales că acest volum este unul care ne trezeşte tuturor amintiri. Vreau să vă felicit pentru tot ceea ce aţi realizat”, a declarat Mihai Oprescu. Apoi, viceprimarul Cristian Mitrofan a mulţumit Casei Regale pentru că a acceptat ca municipiul Curtea de Argeş să devină un Oraş Regal. „În primul rând vreau să mulţumesc Casei Regale pentru faptul că acceptat ca municipiul Curtea de Argeş să primească titlul de „Oraş Regal”. Este primul oraş din România recunoscut de Casa Regală, iar noi ne mândrim cu acest lucru”, a declarat viceprimarul municipiului. Totodată, Cristian Mitrofan a vorbit şi despre dorinţa autorităţilor locale de a reface „drumul regal, de la gara din Curtea de Argeş la Mănăstire”.
Principele Nicolae: „Este o carte despre viaţă şi oameni”
Alteţa Sa Regală Principele Nicolae a venit în municipiul nostru însoţit de Iren Arsene, directorul editurii „Curtea Veche”, cea care s-a ocupat de editarea volumului „Drumul spre casă”, dar şi de Filip Lucian Iorga, autorul cărţii. „În primul rând mă bucur că am avut privilegiul să stau de vorbă cu Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae, pentru că astfel am reuşit să ajung la Curtea de Argeş, o fostă capitală a ţării, nu una oarecare, ci una voievodală. Principele Nicolae continuă să călătorească, să cunoască lumea şi, mai ales, să se cunoască pe sine. Mă bucur că am ocazia să îl însoţesc mai departe în această aventură”, a declarat autorul volumului.
„Am simţit că nu puteam sta departe de România”
În ultima parte a evenimentului, Principele Nicolae a vorbit despre cartea „Drumul spre casă”, în care sunt prezentate peripeţiile şi năzbâtiile din copilărie, evoluţia sa de la adolescentul obişnuit din Anglia, până când a devenit Principele României, în anul 2010, şi momentul care a definit legătura sa cu ţara. Mai exact, anul 1992, când a venit în ţară cu bunicul său, regele Mihai, şi au salutat mulţimea strânsă în faţa unui hotel din Bucureşti care îl ovaţiona. „Mă bucur foarte mult să mă aflu aici, în mijlocul dumneavoastră şi mă bucur să văd că aţi venit în număr atât de mare. Veţi descoperi multe lucruri interesante în această carte, întâmplări din copilărie, în care vă veţi regăsi şi dumneavoastră. Este o carte despre viaţă şi oameni. Nu este o biografie, este mai mult o introducere care vorbeşte despre aventurile, întâmplările şi oamenii care m-au ajutat să iau decizia de veni acasă în România. În momentul în care l-am însoţit pe bunicul meu în ţară nu ştiam însemnătatea acelor momente. Mult mai târziu am înţeles ce însemna pentru mine şi pentru România. Însă, am simţit că nu puteam sta departe de România, iar ceva mai târziu am luat decizia de fi membru al Casei Regale”, a declarat principele Nicolae.
La finalul evenimentului, toţi cei prezenţi au primit autografe de la Principe, care la rândul său a primit câteva monede şi fotografii vechi, ce i-au fost oferite de managerul Muzeului Municipal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email