Prin Judecătoria Curtea de Argeş bate vântul

Protestul magistraţilor continuă şi se judecă doar cauzele urgente

La judecătoria Curtea de Argeş e linişte cum nu a mai fost vreodată. Cum magistraţii şi grefierii fac grevă, cauzele care se judecă sunt foarte puţine, iar cetăţenii nu aşteapăt pe holuri, ca de obicei, să intre în sala de judecată. La intrare dar şi pe uşile interioare este afişat următorul comunicat.

„În conformitate cu Hotărârea nr. 1 din data de 21 ianuarie 2020 a Adunării Generale a Judecătorilor, a Íost reluată, începând cu data de 22 ianuarie 2020, forma de protest declanşată de către Adunarea generală a judecătorilor din data de 20 decembrie 2019, în sensul că se vor judeca numai următoarele cauze, cu caracter urgent:

PENAL: cauzele cu arestați, cauzele privind măsuri preventive  sau  măsuri  de  siguranță, cererile de competența judecătorului de drepturi şi libertăți, cauzele în care există riscul împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale, sesizări de confirmare a redeschidere a urrmăririi penale şi cauzele în care s-a amânat pronunțarea înainte de intrarea înprotest.

CIVIL:ordin de protecție, punere sub interdicție, stabilirea pensiei de întreținere (cu excepția cauzelor având ca obiect majorare pensie de întreținere), cauzele având ca obiect exercitarea autorității părinteşti şi/sau stabilirea domiciliului minorului în care judecătorul constată, în concret, că amânarea cauzei ar produce un prejudiciu ireparabil, încuviințare executare silită, cereri de suspendare a executorii silite, suspendare provizorie, sechestru asigurător, ordonanța preşedințială, dosarele mai vechi de 5 ani şi cauzele în care s-a amânat pronunțarea înainte de intrarea înprotest.

De asemenea, şi personalul auxiliar, conex şi contractual se află în protest, astfel:Grefierii planificați în şedințele de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor menționate mai sus, permițând accesuÍ publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului dejudecată,Întreg personalul va protesta prin întreruperea totală a  activității  cu  justițiabilii,  pe  tot  parcursulzilei”.

Ce zic justiţiabilii

Pe site-ul Curţii de Apel Piteşti a fost postat încă un comunicat, emis pe 4 februarie, în care se precizează că Adunarea generală a judecătorilor a decis marţi „menţinerea formei de protest”, judecătorii solicitândrevenirea asupra măsurii abrogării pensiei de serviciu, în condiţiile în care aceasta reprezintă o garanție a independenţei magistraţilor (…) stabilirea unui volum optim de muncă al judecătorilor prin raportare la volumul de activitate al judecătorilor din Uniunea Europeană”, etc. De asemenea, precizează comunicatul, judecătorii argeşeni refuză participarea la constituirea Birourilor Electorale pentru alegerile din acest an, iar prorgamul arhivei a fost redus la două ore zilnic, între 8,30 şi 10,30.

Un bărbat aştepta în linişte în holul Judecătoriei Curtea de Argeş într-una din zilele săptămânii trecute. Nu avea un proces ci voia să vorbească cu un avocat. L-am întrebat ce crede despre greva de la Judecătorie dar nu prea voia să vorbească. Are un proces pe rol şi îi e teamă de reacţia judecătorilor dacă spune ce nemulţumiri are. „Nu ştiu ce să vă spun…e treaba lor”, ne-a şoptit omul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email