Primăria s-a făcut de râs la târgul de turism

„Cum intri în Curtea de Argeş, pe stânga, există Curtea Domnească, ăăăă, Biserica Domnească, iar vizavi este San Nicoară, o biserică foarte veche, nu, nişte ruine. Lângă Curtea Domnească, se află Muzeul, iar lângă el, Casa Norocea, o casă unde au fost duse obiectele care nu mai încap la Muzeu. În zonă mai găsiţi Biserica Olari, iar mai departe Fântâna Meşterului Manole, ştiţi legenda, mie mi-a plăcut foarte mult când am aflat despre ea…”. Acest discurs bâlbâit şi pe alocuri penibil, ne-a fost servit sâmbătă la Târgul Internaţional de Turism, la standul Primăriei Curtea de Argeş. Tânăra care oferea detalii vizitatorilor ne-a spus iniţial că lucrează la Primărie, dar când ne-am declinat identitatea, brusc s-a răzgândit şi a zis că e doar un voluntar care stă la stand.
Standul Primăriei municipiului Curtea de Argeş era poziţionat foarte aproape de intrare, iar vizavi de el, erau cel al Cehiei, apoi cel al Mexicului, al Sloveniei, la doi paşi era standul municipiului Alba Iulia. Compania selectă în care se afla arăta şi mai pregnant penibilitatea standului menit să atragă turiştii la Curtea de Argeş, cu două poze, trei pliante scoase la imprimantă şi cinci ghiduri mici şi seci. Standul mai cuprindea o pereche de opinci, deşi nu e deloc clar care e legătura lor cu municipiul şi cu obiectivele promovate, o cutie de lemn de provenienţă incertă, un coş împletit, o altă chestie, nu se ştie pentru ce era folosită, un urcior, o mătură de nuiele, şi cam atât.
Trei domnişoare, printre care se afla şi nepoata primarului Nicolae Diaconu, două dintre ele îmbrăcate în costume populare, „de acolo, de la Argeş”, după cum ne-a spus cea care susţinea că lucrează la Primărie, stăteau la o şuetă, discuţiile nefiindu-le tulburate de mulţi cetăţeni dornici să afle ceva mai mult despre Curtea de Argeş. „Am avut peste o mie de vizitatori”, ne-a spus domnişoara cu pricina, băgându-ne sub nas o foaie pe care erau trecute câteva nume. „Am încercat să luăm datele de contact ale vizitatorilor, poate că o să-i contactăm”, ne-a mărturisit fata.
12 metri pătraţi cu trei foi şi patru domnişoare
Standul Primăriei de la Romexpo a avut 12 metri pătraţi, măsuraţi de noi la faţa locului, şi verificaţi la organizatori. Metrul pătrat a costat cam 40 de euro, astfel încât cheltuiala a fost de 480 de euro, hai să zicem 500 de euro. Claudia Gâlcă, marele specialist al Primăriei în proiecte europene, cea care a fost la stand vineri, ne-a spus că pentru această manifestare s-au cheltuit aproximativ 90 de milioane de lei vechi, şi că standul a avut 18 metri pătraţi. Cum fetele care stăteau la stand erau voluntare, după cum au declarat, şi prin urmare nu primeau bani, unde s-a dus diferenţa până la 90 de milioane, e greu de aflat, mai ales că aceeaşi Claudia Gâlcă ne-a declarat că „materialele promoţionale au fost făcute de dl. primar, gratis”. Suma este mică, dar penibilul situaţiei e cu atât mai mare.
Curtea Domnească de la Argeş, licitaţii cu dedicaţie
Partea ciudată este însă alta. Manifestarea la care Primăria Curtea de Argeş s-a făcut de râs face parte din calendarul acţiunilor pe care trebuia să le realizeze câştigătorul licitaţiei pentru proiectul „Curtea Domnească de la Argeş, capitala turismului românesc”, proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European. Activităţile derulate prin acest proiect menit să aducă turiştii la Curtea de Argeş trebuie scoase la licitaţie. A avut loc o primă licitaţie, numai că ea a fost contestată, unele voci susţinând că a fost „cu dedicaţie”. Prin urmare, ea trebuie reluată, iar calendarul activităţilor, decalat.
„Da, nu s-a scos nimic la licitaţie, prima licitaţie fiind anulată. Noi ne-am dus la Târgul de turism pentru că aşa trebuia. Avem de promovat anumite obiective turistice – Biserica Domnească, Ruinele San Nicoară,  Mănăstirea, Casa Norocea, Biserica Olari, Fântâna Meşterului Manole. Proiectul face parte din Strategia de Dezvoltare a Curţii de Argeş”, a încercat o explicaţie Claudia Gâlcă.
Agenţi economici nemulţumiţi
Agenţii economici care au afaceri în turism la Curtea de Argeş sunt nemulţumiţi că nu au fost invitaţi să participe la târg. „Nu avem voie să aducem agenţi economici care să facă bani din participarea la târg. Aşa e proiectul”, afirmă Gâlcă, de la Primărie.
Corina Sava, managerul complexului hotelier Posada, a fost direct la standul Primăriei de la Romexpo şi i-a rugat pe reprezentanţii de aici să-i primească oferta şi pliantele. „Au sunat consultanţii şi au spus că nu e voie să îmi prezint şi eu oferta aici. Asta după ce îl sunasem pe primar, iar acesta şi-a cerut scuze că nu m-a anunţat şi mi-a zis să merg la stand să las pliantele cu Posada. Cei de la stand mi-au explicat că primarul nu ştie despre ce e vorba, cert este că nu au voie să promoveze agenţi economici”, a povestit Corina Sava. Aceasta afirmă că celelalte localităţi româneşti care aveau standuri la TIB pentru proiecte finanţate de REGIO prezentau ofertele complete ale turismului zonal, incluzând agenţii economici.
Dumitru Grecu este vicepre­şedintele la nivel naţional al Federaţiei Patronatelor din Turism. „Eu promovez turismul din Curtea de Argeş de 20 de ani, pe banii mei şi nu exclud niciodată obiectivele turistice ale Primăriei, pentru că trebuie să le arătăm turiştilor că au ce să vadă, dar au şi unde să vină”, a declarat Dumitru Grecu despre participarea solitară a Primăriei la Târgul de turism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email