Primăria a cheltuit şapte miliarde pe proiecte, problema maidanezilor nu poate fi rezolvată, oraşul este curat – Interviu cu primarul Nicolae Diaconu

Cum va fi rezolvată problema câinilor comunitari?
– Este o situaţie foarte delicată întrucât cadrul legislativ nu ne permite să-i eutanasiem. Am luat însă legătura cu un doctor veterinar si vom încerca să îi sterilizăm. În acest mod, vom stopa înmulţirea lor. Avem prevăzută şi o sumă în buget, iar la următoare rectificare de buget vom mări această sumă. Trebuie să rezolvăm această problemă cât mai curând.
De ce credeţi că Arhiepiscopia şi-a permis să facă lucrări fără autorizaţie de construcţie?
– Nimeni nu a ştiut de începerea acestor lucrări. În momentul în care am sesizat că se fac trepte în curtea Mănăstirii sau că au îngrădit o parte din domeniul public, respectiv intrarea spre Mânăstire, i-am somat să intre în legalitate. Au depus o parte din documentaţii însă nici în momentul de faţă nu sunt finale pentru a le putea elibera autorizaţie de contrucţie.
Din punctul dumneavoastră de vedere, Curtea de Argeş este un oraş curat?
– Oraşul este unul curat şi facem tot posibilul pentru a-l menţine curat. Rugămintea pe care o facem de fiecare dată către cetăţeni este să nu mai arunce pe unde mizeriile pe unde apucă. Dacă nu îşi permit să îşi facă şanţuri sau să îşi cureţe iarba din faţa caselor, măcar să nu aruncăm gunoaiele pe domeniul public.
Ce credeţi că ar trebui făcut urgent în municipiul nostru?
– Foarte urgent trebuie să ne ocupăm de întreţinerea spaţiilor verzi, pentru că din cauza ploilor, iarba a început să crească foarte repede. De asemenea, foarte urgent trebuie să trecem la reparaţia străzilor însă, din cauza unei contestaţii depuse în timpul licitaţiei pentru bitum, va trebui să mai aşteptăm puţin. De asemenea, o prioritate o reprezintă înlocuirea conductelor şi branşamentelor la ţevile de apă potabilă şi aici avem în vedere străzile Posada, Elena Cuza şi Castanilor. Apoi, trebuie refăcut marcajul rutier pentru că pe majoritatea străzilor acesta s-a şters.
Până acum câţi bani a dat Primăria pe proiecte europene şi în ce stadiu se află acestea?
– În linii mari am început să dăm bani pe proiecte începând cu anul 2008. Cred că au fost în jur de 7 miliarde, din care 5 miliarde au fost din partea Consiliul Judeţean, bani pe care i-am primit anul trecut pentru susţinerea cheltuielilor de studii de fezabilitate şi proiecte tehnice. După semnarea contractelor, aceşti bani se vor întoarce la bugetul local pentru că sunt cheltuieli eligibile şi fac parte din sumele care noi trebuie să le cofinanţăm şi ne vor fi returnaţi. Prima cerere de pe care o vom face va fi pentru cheltuielile eligibile efectuate anterior semnării contractului. De precizat ar fi faptul nici un proiect nu a fost respins şi toate se află acum în diferite stadii de evaluare. Am avut un singur proiect, referitor la modernizarea cartierului Marina pe care l-am retras întrucât am inclus modernizarea acestui cartier în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană şi legea nu ne permite să avem acelaşi cartier în două studii. Din proiectele depuse, unul a trecut de toate stadiile de evaluare şi contractul de finanţare a fost deja semnat. Avem speranţa ca anul acesta să semnăm cel puţin cinci proiecte.
Care birou din Primărie îşi face cel mai bine treaba şi care nu?
– Toate birourile îşi fac treaba, sunt însă birouri unde presiunea este ceva mi mare şi aici mă refer la sectorul economic unde prioritară este colectarea taxelor şi impozitelor. De asemenea compartimentul economic, unde în ultima perioadă ni se cer din ce în ce mai multe raportări, o serie de fundamentarări de cheltuieli pentru a solicita sumele care ni se cuvin vis-a-vis de învăţământ, sănătate, protecţie socială. Toate aceste solicitări sunt fundamentate şi refundamentate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email