Primarul poate avea PFA şi poate reprezenta „grupuri de interese economice”

Primarii vor putea funcționa ca PFA și reprezenta grupuri de interese economice, iar funcția de primar, viceprimar, președinte sau viceprimar al consiliului județean nu va mai fi incompatibilă cu calitatea de persoană fizică autorizată care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, respectiv cu calitatea de membru al unui grup de interes economic, potrivit noului Cod Administrativ. Mai mult, aleșilor locali le este permis să facă parte și din adunările generale ale operatorilor locali.

În lege au fost menținute însă prevederile privind conflictul de interese atunci când, în situația în care este chemat să emită un act administrativ sau să participe la emiterea ori adoptarea unui act administrativ, să încheie sau să participe la încheierea unui act juridic, alesul local are un interes personal prin care se urmărește obținerea unui folos de natură patrimonială pentru sine sau pentru rude, societăți din care face parte sau pentru persoane de la care a primit plăți sau a care a suportat cheltuieli pentru acesta.  

Mandatul de consilier local va fi însă validat fără ca acesta să mai dovedească prin cazier că nu este condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă și nici că nu este pus sub interdicție judecătorească.  
De asemenea, contractul de management a fost eliminat și pentru administratorul public al unei localități, care poate fi numit la propunerea primarului sau președintelui de consiliu județean. În proiect este introdusă însă funcția publică de manager al serviciilor deconcetrate. Astfel, serviciul public deconcentrat va fi condus de un manager, care va fi funcție de demnitate publică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email