Primarul Diaconu spune că Biserica Domnească trebuie declarată obiectiv de interes naţional

Ca să lămurească odată pentru totdeauna statutul Bisericii Domneşti, motiv de proces între Primărie şi Arhiepiscopie, municipalitatea intenţionează să o declare obiectiv de interes naţional. „Suntem în instanţă, la Sibiu, cu Arhiepiscopia. Au fost contestate rapoartele de evaluare. Încercăm să promovăm o hotărâre de Consiliu Local prin care să fie declarată obiectiv de interes naţional”, a spus primarul Nicolae Diaconu. Ciudat este faptul că Biserica Domnească este monument istoric de grupa I, de importanţă naţională, iar „bunurile aparţinând domeniului public sunt inalienabile, prin urmare nu pot fi înstrăinate”.
De mulţi ani Primăria e în proces cu Arhiepiscopia din cauza Bisericii Domneşti. În prezent, Biserica Domnească se află în administrarea Muzeului Municipal şi, în urma unui alt proces, preoţii au câştigat dreptul de a oficia aici slujbe religioase. Reprezentanţii Arhiepiscopiei au spus atunci că vor continua lupta pentru Biserica Domnească şi au revendicat lăcaşul de cult, cerând strămutarea procesului la o instanţă în afara judeţului Argeş.
Un locaş de închinare, mai întâi, apoi locaş de vizitare
„Dacă unora dintre noi ne-ar părea nefiresc ca o biserică, fie ea şi monument istoric, cum este Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş, să fie în patrimoniul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, pe teritoriul căreia se află, trebuie să arătăm că, potrivit Legii, orice biserică, cimitir, capelă, casă parohială, monumente istorice bisericeşti, troiţe, cruci de piatră şi de lemn, fac parte din inventarul patrimonial al Bisericii. De aici pornind, ajungem şi la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş, care a fost ctitorită de Basarab I Întemeietorul, Nicolae Alexandru şi ceilalţi domnitori basarabi. Se ştie, pentru oricine are puţină cunoaştere în domeniu, că orice Altar ctitorit nu se face pentru a fi doar locaş de vizitare, ca orice monument istoric şi de artă, ci şi de închinare, mai ales. Niciodată, nici nu le-a trecut prin cap domnitorilor, boierilor şi alţi ctitori de biserici, ca Altarele închinate Domnului să fie doar de simplă vizitare şi explicarea unor ghizi. Potrivit actelor ctitoriceşti şi pomelnicelor din adânc de veacuri, nu s-a găsit niciodată nicio menţiune că sfintele ctitorii bisericeşti au fost făcute pentru a fi declarate muzeu. În pomelnicele ctitoriceşti se regăsesc aşezaţi cronologic pentru sfântă pomenire, în amintirea celor care le-au ctitorit, aşa cum este şi Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş”, ne spunea în 2009 ÎPS Calinic.
Reprezentanţii administraţiei locale însă spun că cererea de revendicare nu este întemeiată, întrucât Biserica Domnească este un monument istoric din grupa I, iar bunurile aparţinând domeniului public sunt inalienabile, prin urmare nu pot fi înstrăinate. De-a lungul timpului, mai mulţi specialişti argeşeni au evaluat monumentul şi au ajuns la rezultate de-a dreptul ciudate, în condiţiile în care numai reparaţiile făcute în ultimii ani au costat opt miliarde. Evaluările de care spunea primarul că au fost contestate informează că Biserica şi terenul aferent ar valora vreo cinci miliarde de lei vechi, evaluatorul luând în calcul biletele care se vând la intrare şi acatistele plătite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email