Primarul blogger de la Corbi acordă audienţe on-line

Nu de puţine ori s-a dovedit că oamenii care locuiesc la sate au parte de condiţii mai bune decât cei de la oraş. De exemplu, la Tigveni a fost implementat de câţiva ani buni un sistem de supraveghere video, iar la Şuici a fost amenajat un centru de îngrijire pentru bătrâni. Nici sătenii din Corbi nu sunt mai prejos şi se pot lăuda cu faptul că primăria lor are blog. Chiar dacă poate să sune ciudat, blogul primăriei Corbi reprezintă o metodă ingenioasă cu ajutorul căreia edilul şef păstrează legătura permanent cu sătenii. „Am vrut să fiu în pas cu timpurile. Întreţinerea blogului nu ne costă nimic, pentru că avem un angajat al primăriei care, printre altele, este desemnat să se ocupe de întreţinerea site-ului. Pe de o parte sătenii sunt foarte mulţumiţi, întrucât au acces rapid la informaţii iar pe de altă parte, oferim posibilitatea celor plecaţi la muncă în străinătate să afle ce se mai întâmplă în comună”, explică primarul Mihai Ungurenuş.
Blogul are aproape 30.000 de accesări
Iar blogul s-a bucurat de un adevărat succes, dacă ar fi să ne luăm după cele aproape 30.000 de accesări obţinute într-un an şi jumătate de la înfiinţare. Motivul pentru care oamenii vizitează blogul este unul cât se poate de simplu: pot să obţină informaţiile de care au nevoie, în doar câteva secunde, fără să mai fie nevoiţi să facă un drum până la primărie şi să aştepte pe la uşile funcţionarilor. De exemplu, de pe blog, oamenii pot să îşi descarce on-line formularele de care au nevoie pentru obţinerea ajutorului social, pentru acordarea diferitelor indemnizaţii şi alocaţii sau pentru ajutorul la încălzire . Tot de pe blog, sătenii pot să scoată formularele necesare pentru construcţia sau modernizarea unei case.  
On-line, primarul îi învaţă pe săteni cum să obţină fonduri europene
Informaţiile pe care le oferă blogul primăriei din Corbi sunt cât se poate de diversificate şi în plus sunt actualizate în fiecare zi. Site-ul este prevăzut cu secţiuni precum „Agricultură în Corbi”, de unde oamenii pot afla care este procedura necesară accesări unor fonduri europene sau „Anunţuri gratuite on-line în Corbi”, „Reţete Culinare din Corbi”, „Sport din Corbi” şi chiar „Vremea în Corbi”. Iar pentru informarea sătenilor există secţiuni precum „Posturi Live din Argeş”,  „Ce mai scriu ziarele din Argeş”, plus „Horoscop” şi „Curs Valutar”. Iar cei care vor să ia legătura cu cineva din comuna Corbi, pot să dea un simplu clik pe „Numere de telefon din Corbi”.
Turiştii pot să vadă imagini sau filme din Corbi
Pentru atragerea turiştilor, au fost realizate câteva secţiuni speciale unde cei interesaţi pot să acceseze „Trasee turistice din Corbi”, „Harta Comunei” sau pur şi simplu pot să vadă diferite filmuleţe despre Mânăstirea Corbii de Piatră sau alte obiective turistice. Mai mult decât atât, pe raza comunei au fost montate şi camere web iar cei interesaţi pot să vadă live ce se întâmplă în Corbi. Nu lipsesc nici jocurile, bancurile sau un dicţionar on-line. În plus, blogul oferă diferite idei de afaceri precum realizarea unei păstrăvării, creşterea plantelor medicinale şi aromatice în sistem ecologic ori creşterea viermilor de mătase.
Informaţii la zi pentru săteni
Scopul pentru care a fost însă realizat blogul este acela de a-i ajuta pe săteni şi a le oferi informaţii utile fără a-i mai pune pe drumuri. Ultima postare pe blog aminteşte crescătorilor de animale că până pe data de 21 ianuarie 2011 pot să depună actele necesare pentru obţinerea sprijinului financiar destinat producătorilor de lapte. Evident, sătenii sunt informaţi despre condiţiile în care se acordă această subvenţie şi actele necesare la dosar. „În ultima perioadă avem în medie 100 de vizitatori pe zi. Şi asta se întâmplă pentru că noi punem informaţii la zi. Le amintim oamenilor de anumite termene pentru plata unor impozite, pentru depunerea unor dosare necesare acordării subvenţiilor sau alte noutăţi”, încheie edilul şef din Corbi.
„Ha! Ce are maică? Ce e ala blog?!”
Sătenii mai în vârstă nu par mişcaţi de modernitatea primei instituţii a comunei. Ţaţa Maria, de 73 de ani, nu prea le are cu internetul. „Ce e ala blog, maică?! Ce să fac eu cu el? Dacă am treabă la primărie, mă duc la primărie, nu caut cai verzi pe pereţi! Păi eu ştiu să mă uit pe ala, cum ziserăţi…Mă duc la dom’ primar şi îl întreb ce-mi trebe şi gata!”, ne dezvăluie bătrânica relaţia ei cu autorităţile.
Tinerii, în schimb, sunt încântaţi. Mihai locuieşte la Curtea de Argeş, dar părinţii lui sunt la Corbi. „Mă uit pe blog când am timp. Mi se pare o idee bună, bravo celor care au pus-o în practică”, spune bărbatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email