Primarul, acuzat că a negociat o chirie direct cu reprezentanţii unui offshore

Nu e prima dată când şedinţele de Consiliu Local se transformă în circ, dar marţi după amiază s-au atins noi cote ale penibilului la Curtea de Argeş. Ultimul punct de pe ordinea de zi a şedinţei a fost referitor la închirierea către SC Amromco Energy SRL a unui teren în suprafaţă de 6000 de metri pătraţi, în islazul Noapteş, în scopul realizării obiectivului „Foraj sondă de explorare evaluare”. Închirierea urma să se facă pe 20 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului pe întreaga perioadă a exploatării zăcământului de gaze, chiria propusă fiind de 2,5 lei metrul pătrat pe an. Comisia de urbanism a Consiliului Local a propus însă o chirie de 4 lei pentru un metru pătrat pe an. La expirarea duratei de închiriere chiriaşul se obligă să predea terenul în starea în care i-a fost transmisă, potrivit proiectului de hotărâre.
Primarul Nicolae Diaconu a spus că „firma mai are 4000 de metri închiriaţi, plus o suprafaţă pentru realizarea conductei”. Tonul discuţiilor a fost dat de Ion Şerban, care a avertizat – „să se specifice în contract că nu se vor folosi metode neconvenţionale”, deşi în cererea făcută de firmă scris clar că e vorba despre gaze naturale, nu de şist. Apoi, fostul primar Gheorghe Nicuţ a remarcat că proiectul de hotărâre nu concordă cu referatul şi cu cererea făcută, în unele locuri fiind scris sondă de exploatare, în altele de explorare.
„Să luăm cât mai mulţi bani, că avem de unde!”
Pe principiul „să luăm cât mai mulţi bani”, şi după ce Nicuţ a povestit despre firma respectivă că „este un offshore” care are bani dar şi datorii, s-a discutat despre preţul chiriei. Cei 2,5 lei propuşi au fost consideraţi insuficienţi, aşa că Vasile Sabie a propus 4 lei metrul pătrat pe an. Nicolae Nedelcu a dat tonul veseliei când i s-a adresat preşedintelui de şedinţă, Ştefan Dumitrache, membru al comisiei de buget – „Ştefane, nu ştii când ne-ai spus că te-ai întâlnit cu dl. primar şi a zis că a negociat el şi că rămâne la 2,5 lei metrul pătrat?!”. După un moment de stupoare generală, consilierii au început să râdă, unii sincer, alţii mai albastru, iar primarul s-a cam îngălbenit la faţă.
Lupte grele au fost duse şi la ridicarea mâinilor, şi nu a fost numărul necesar aprobării proiectului pentru nicio sumă propusă – 2,5 lei, 4 lei sau chiar 6 lei, hotărârea nefiind adoptată. Secretarul Radu Chirca i-a lăsat pe aleşi să se chinuiască iar la final le-a spus că „legea ne obligă să le închiriem!”. Ion Şerban, sesizând probabil penibilul situaţiei, a cerut să fie reluat votul dar primarul, furios că a fost dezvăluită aparent fără intenţie mica sa afacere, nu a fost de acord. Probabil că la şedinţa viitoare proiectul va fi adoptat, pentru că acesta este stilul de lucru al Consiliului Local Curtea de Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email