Primarul acuză SPGC că primeşte bani de la buget, dar activitatea e de slabă calitate

Serviciul Public de Gospodărie Comunală (SPGC) pare să fi intrat în atenţia primarului Constantin Panţurescu , şi asta nu e de bine. Edilul spune că dacă nu se iau măsuri „în domeniul de activitate al SPGC consecinţele negative pentru comunitatea locală ar fi importante. Primarul îi reproşează în ultimă instanţă directorului SPGC, Ioan Ghiţă, că primeşte bani din bugetul local „fără o creştere a calităţii serviciilor”, spune că SPGC nu lucrează corespunzător pentru că „nu-şi adaptează resursele umane în sensul specializării lor”, că are tendinţa de funcţionare „ca un serviciu public rigid, neflexibil şi neadaptat nevoilor”, că are tendinţa de „restrângere a activităţii până la un minim”, în acest fel „îndepărtându-se de scopul pentru care a fost înfiinţat”. De asemenea, primarul mai vorbeşte de existenţa unor  „timpi morţi” în programul de lucru pentru personalul folosit în activităţile sezoniere. La şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută primarul trecuse pe ordinea de zi un proiect legat de modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al SPGC, dar s-a dcis amânarea acestuia până când consilierii vor studia modificările şi eventual vor veni cu propuneri.

Sarcini noi

Schimbarea Regulamentului presupune adăugarea de sarcini noi. Astfel, una dintre modificări prevede că SPGC „va creşte eficienţa lucrărilor de construire, reabilitare şi întreţinere a străzilor şi a drumurilor prin adoptarea unor soluţii, materiale şi tehnologii performante”. De asemenea, Serviciul Public are printre obligaţii „organizarea circulaţiei rutiere în localitate şi optimizarea traseelor în funcţie de fluxurile de vehicule şi pietoni, prin lucrări şi amenajări rutiere, instalaţii de dirijare şi semnalizare”. Tot SPGC ar urma să se ocupe de „amenajarea, întreţinerea şi exploatarea locurilor de parcare şi afişaj publicitar pe străzi şi în alte locuri publice”.

Acelaşi SPGC trebuie să ia în administrare şi exploatare stadionul şi baza sportivă, sala de sport şi complexul de nataţie, va administra şi exploata WC-urile publice. Poate cea mai interesantă modificare a Regulamenului este cea care se referă la „asanarea şi amenajarea terenurilor mlăştinoase din perimetrul localităţilor,amenajarea şi întreţinerea cursurilor de apă ce traversează localităţile, prin lucrări de îndiguire, dirijare şi asigurare a scurgerii apei”, precum şi „igienizarea şi regularizarea cursurilor de apă –izvoare, pâraie din intravilanul localităţii”.

Tot SPGC se ocupă de „montarea şi întreţinerea mobilierului stradal, a mobilierului din locurile de joacă pentru copii şi a aparatelor fitness”. De menţionat că, potrivit legii, de „mobilierul din locurile de joacă pentru copii” se poate ocupa doar o firmă autorizată ISCIR.

„Ne înjură oamenii pe toţi!”

Chiar dacă nu a fost adoptat încă, discuţiile pe marginea Regulamentului care prevede noile sarcini ale SPGC au fost foarte aprinse. Ionel Păunescu le-a mărturisit consilierilor şi primarului – „ne înjură lumea pe toţi!”. „În jurul şcolilor din Curtea de Argeş aşteaptă sute de părinţi copiii, şi ne înjură de la un cap la altul, pe toţi”, a spus Păunescu. S-a discutat şi despre deszăpezirea trotuarelor şi despre faptul că pe facebook toţi cetăţenii se declară nemulţumiţi de deszăpezire şi nu numai. La un moment dat, Păunescu i-a strigat lui Ioan Ghiţă, directorul SPGC, prezent la şedinţă – „Oamenii vă cer demisia! Eu vă cer demisia, dar nu v-o daţi!”

Noul Regulament al SPGC va fi adoptat rapid, au spus aleşii, iar directorul Ghiţă va avea mari probleme cu aplicarea lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email