După ce în luna aprilie municipiul Curtea de Argeş a plătit o amendă în valoare de 126.000 de lei la Fondul de Mediu, în iulie a primit o înştiinţare de executare silită pentru o penalitate de întârziere la amenda menţionată.
Municipiul Curtea de Argeş a achitat o contribuţie la Fondul de Mediu în valoare de 126.100 de lei pentru 2016. De fapt, contribuţia a reprezentat o amendă pentru „neîndeplinirea obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare”. Administraţia Fondului de Mediu a înştiinţat oficial Primăria Curtea de Argeş cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor care îi reveneau. Astfel, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 196, Fondul de Mediu este format, printre altele, şi dintr-o „contribuţie de 100 lei/tonă, datorată de unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare, plata făcându-se pentru diferenţa dintre cantitatea efectiv depozitată şi cantitatea reprezentând 85% din cea depozitată în anul anterior”. Administraţia locală a achitat amenda, iar la sfârşitul lunii iunie a trebuit să plătească şi penalitatea pentru care fusese instituită executarea silită.
„Cine a greşit, să plătească!”
„La acest moment avem titlu executoriu pentru suma de 4199 lei pentru plata unor penalităţi de întârziere la Fondul pentru mediu”, spunea secretarul Primăriei, Radu Chirca, la şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul lunii iunie.
Consilierul local Mădălin Marinescu afirma la acea întrunire că nu ştie de ce nu s-a plătit, dar cu siguranţă nu din cauza Consiliului Local, şi de aceea Primăria, sau cine se face vinovat, trebuie să dea banii. „Nu suntem vinovaţi noi, Consiliul Local, şi nu trebuie să dăm din banii administraţiei locale”, a declarat Marinescu.
„Înștiințarea a fost în luna a treia sau a patra, următoarea adresă de la Administraţia Fondului de Mediu este din data de 22 mai, iar termenul de plată era până la data de 20 a lunii următoare. În intervalul 1-20 se putea plăti, dacă sumă o aveam și rectificată și aprobată”, a spus şi Ionel Păunescu. „Cine este vinovat să plătească”, a afirmat Ion Şerban, iar primarul i-a asigurat că aşa va fi. „Nu ne erijăm noi în organe de instanță, în Curte de Conturi”, a precizat, totuşi, primarul Panţurescu.