Primăria plătește ”Servicii de intervenție imediată” pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor

Primăria Curtea de Argeș a semnat cu  Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor (AJVPS) Sportivi Argeș un contract de ”Servicii de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs asupra persoanelor și bunurilor – în municipiul Curtea de Argeș”. Prețul contractului este de 1000 de lei pe lună și a fost încheiat pentru o perioadă de 12 luni. Decizia de a semna un contract cu o  astfel de Asociație a fost luată după ce, în iulie, legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind metodele de intervenție imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost promulgată.

AJVPS asigură intervenția imediată, intervenția prin tranchilizare și relocare, extragerea prin eutanasiere și trebuie să dispună de echipamentele specifice de intervenție. De asemenea, printre alte obligații pe care le are se numără pregătirea echipamentelor de intervenție și deplasarea de urgență spre zona de intervenție, analiza gradului de risc împreună cu ceilalți reprezentanți ai echipei de intervenție, etc.

În plus, după finalizarea intervenției completează și semnează raportul de eveniment, nu părăsește  locul evenimentului până la soluționarea acestuia și informează Primăria despre eveniment și despre modul de soluționare. Exemplarele de urs brun relocate trebuie marcate cu colar GPS/crotaliu de ureche și cip. AJVPS asigură asistența veterinară pe tot parcursul relocării exemplarului de urs brun.

Urșii au dat mai multe atacuri în ultima perioadă la Curtea de Argeș, ultimul dintre ele fiind în zona străzii Valea Sasului, acolo unde un cioban a fost rănit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email