După mai mult de un an de când Consiliul Local a aprobat introducerea în inventarului bunurilor aparţinând domeniului privat al municipiului a mai multor imobile care formează Ansamblul Feudal Curtea Domnească, săptămâna trecută același Consiliu a aprobat trecerea imobilelor care alcătuiesc Ansamblul Feudal Curtea Domnească din domeniul privat al municipiului Curtea de Argeș în domeniul public al acestuia. Lucrurile se mișcă greu. În 2018 s-a încheiat procesul dintre Eparhia Argeşului şi Muscelului şi Muzeul Municipal, proces care a început în 2008 şi s-a încheiat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie zece ani mai târziu. Sentinţa dată de această instanţă prevede că Biserica şi o parte mică a parcului sunt ale Arhiepiscopiei iar restul este al Primăriei. Arhiepiscopia a luat în primire Biserica şi ce i-a mai dat instanţa, şi a făcut toate actele, dar administrația locală încă mai lucrează la ele. Pasul următor este ca Muzeul Municipal să primească Ansamblul Feudal în administrare, și abia după aceea să facă ceva acolo, începând cu salubrizarea.
Valoare de inventar de 1 leu
Imobilele care au trecut din domeniul privat în domeniul public sunt -teren Curtea Domnească, valoare de inventar 1 leu; ruinele caselor domnești Basarab I, valoare de inventar 1 leu; ruinele caselor domnești Neagoe Basarab, valoare de inventar 1 leu; turnul de poartă al Curții Domnești, valoare de inventar 1 leu; zidul de incintă al bisericii, valoare de inventar 1 leu; zidul de incintă al Curții Domnești, valoare de inventar 1 leu; casa tradițională 1867, valoare de inventar 1 leu; magazia din lemn, valoare de inventar 357 Iei; grupul sanitar, valoare de inventar 1079 lei.
Aceste imobile care formează Ansamblul Feudal Curtea Domnească, cu excepţia ultimelor două poziţii, sunt incluse în Lista monumentelor istorice din România..
Valoarea de 1 leu a fost dată pentru că „sunt bunuri inalienabile”, „nu pot fi tranzacționate şi nu au o valoare de piaţă”.
Celebrul WC public din parcul Bisericii Domnești, care nu e legat la apă sau canalizare și din cauza căruia municipiul a ajuns și în presa centrală, e tot acolo și acolo va mai rămâne ceva timp. E nevoie de avize de la Ministerul Culturii pentru a fi demolat și de alte avize pentru ca acolo să fie montat unul ecologic. Șeful Direcției Arhitect Șef din Primărie, Alexandra Lăzărescu, le-a spus aleșilor locali să ”s-au făcut și se fac demersuri” pentru asta.