Primăria a angajat o firmă care să recruteze membrii Consiliului de Administraţie la Aquaterm

Inspire Human Resources S.R.L., din  Cluj, primeşte pentru asta  21.000 de lei

Primăria Curtea de Argeş a publicat pe sistemul electronic de achiziţii publice contractul „Servicii de recrutare pentru 5 membri în Consiliul de Administraţie al S.C AQUATERM AG 98 S.A.”. Preţul contractului este de 21.000 de lei, iar firma care va recruta cele cinci persoane este Inspire Human Resources S.R.L. din comuna Baciu, Cluj. Achiziţia a fost una directă.

Astfel, specialiştii clujeni se vor ocupa de înfiinţarea mult clamatului Consiliu de Administraţie (CA)al SC Aquaterm, societatea care furnizează utilităţile la Curtea de Argeş. De peste un an membrii Adunării Generale a Acţionarilor, care sunt consilierii locali, cer înfiinţarea CA la Aquaterm, şi l-au delegat pe administratorul Gabriel Nastea să facă acest lucru, deşi nu era treaba lui. Ordonanţa de Urgenţă privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice reglementează însă foarte clar aceste lucruri. Potrivit articolului 28, „consiliul de administrație este format din 5-9 membri, persoane fizice sau juridice, cu experiență în activitatea de administrare/management a/al unor întreprinderi publice profitabile sau a/al unor societăților comerciale profitabile din domeniul de activitate al întreprinderii publice. Cel puțin unul dintre membrii consiliului de administrație trebuie să aibă studii economice și experiență în domeniul economic, contabilitate, de audit sau financiar de cel puțin 5 ani. Nu pot fi selectați mai mult de 2 membri din rândul funcționarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorității publice tutelare ori din cadrul altor autorități sau instituții publice”.

Mai mult decât atât, „în cazul în care autoritatea publică tutelară, în numele acționarului – stat sau unitate administrativ-teritorială, propune candidați pentru funcțiile de membri ai consiliului de administrație, aceste propuneri sunt făcute în baza unei selecții prealabile efectuate de o comisie formată din specialiști în recrutarea resurselor umane”.

Cine e administrator

Pe 30 iunie, mandatul administratorului a încetat, iar AGA nu s-a întrunit ca să numească altul. În mod normal, de la 1 iulie Aquaterm nu mai avea administrator, dar Gabriel Nastea, cel numit în această funcţie după Ion Bolovan şi al cărui mandat a tot fost prelungit, a rămas în funcţie. „Am găsit o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe un caz ca al nostru, în care administratorul putea rămâne până când se întrunea din nou AGA. Am vorbit şi cu un avocat şi mi-a spus că e legal să rămân administrator”, ne-a spus Gabriel Nastea. AGA se va întruni din nou pe 27 iulie.

După ce specialiştii în resurse umane vor recruta membrii Consiliului de Administraţie, aceştia, în termen de 90 de zile, „elaborează și prezintă adunării generale a acționarilor, spre aprobare, planul de administrare, care include strategia de administrare pe durata mandatului pentru atingerea obiectivelor și criteriilor de performanță stabilite în contractele de mandat”.  Apoi, CA „deleagă conducerea societății unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general”, iar „directorii pot fi numiți dintre administratori, care devin astfel administratori executivi, sau din afara consiliului de administrație”, potrivit Ordonanţei citate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email