Prima zăpadă i-a luat prin surprindere pe şoferii din municipiu – Cozi la atelierele de vulcanizare

Dacă iarna trecută a fost una blândă, iar primii fulgi de nea au căzut de abia în luna ianuarie, de această dată zăpada i-a luat pe nepregătite pe mulţi dintre şoferi. Aceştia au dat buzna la vulcanizări în această perioadă, pentru a-şi schimba cauciucurile. Astfel, conducătorii auto au aşteptat răbdători pentru a-şi echipa autoturismele cu anvelope de iarnă.
Amenzi usturătoare pentru cei care încalcă legea
Iarna a venit mai devreme anul acesta spre surprinderea celor mai mulţi şoferi din Curtea de Argeş. Zăpada a creat agitaţie în rândul conducătorilor auto care s-au îndreptat către vulcanizări ieri încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a schimba cauciucurile. „Anul trecut am schimbat cauciucurile în noiembrie şi a nins la sfârşitul lui ianuarie. Am mers cu ele şi s-au tocit. Acum am zis să mai aştept, dar uite că a nins şi am fost nevoit să le schimb acum. Am aşteptat ceva timp, pentru că au mai fost două maşini înainte”, spune Marius Mihai, un tânăr şofer din municipiu.
Totodată, conducătorii auto au recunoscut că au decis să-şi echipeze maşinile cu cauciucuri de iarnă mai ales după ce au aflat că poliţiştii împreună cu reprezentanţii RAR au efectuat controale în trafic pentru a verifica dacă autoturismele au anvelope corespunzătoare. Amenzile pentru cei care încalcă legea pot ajunge până la suma de 1.800 de lei, şi, în plus, conducătorul auto va rămâne şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii. Mai mult decât atât, în cazul unui accident rutier, aceştia trebuie să suporte toate costurile. „Am auzit că s-au făcut controale în trafic, iar amenzile sunt foarte mari. Nici nu vreau să mă gândesc că pot rămâne fără certificat de înmatriculare şi să merg apoi la RAR. Acolo nu te poţi duce cu orice cauciuc, ci cu unele bune”, spune un alt conducător auto.
Cât costă cauciucurile de iarnă
Potrivit angajaţilor de la vulcanizări, cei mai mulţi argeşeni deţin cauciucuri de iarnă second-hand. Fie că le au din anii trecuţi, fie că le-au cumpărat în acest an, majoritatea preferă astfel de anvelope deoarece sunt mai ieftine. „Au venit oamenii în ultimele zile să îşi schimbe cauciucurile. Nu pot să spun că a fost foarte aglomerat, dar am avut ceva mai mulţi clienţi. Cei mai mulţi au cauciucuri second-hand, pentru că le cumpără mai ieftin. Nu au toţi bani să dea 1.000 de lei sau poate mai mult pe un set de cauciucuri noi”, spune angajatul unei vulcanizări din municipiu.
La Curtea de Argeş preţul unui cauciuc second- hand pleacă de la 60 de lei şi poate ajunge până la suma de 130 de lei în funcţie de dimensiuni, iar o anvelopă reşapată poate fi cumpărată cu un preţ cuprins între 149 şi 229 de lei, tot în funcţie de dimensiune. În schimb, cauciucurile noi se vând cu 180 – 400 de lei, asta în funcţie de producător şi mărime.
Ce anvelope sunt acceptate
Nu orice anvelopă este acceptată de noua legislaţie. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile, pe lângă expresia M plus S (Mud plus Snow) (noroi plus zăpadă), trebuie să aibă şi anumite semne, respectiv un fulg de nea şi o creastă alpină. Cauciucurile all-season sunt acceptate ca fiind anvelope de iarnă, dar trebuie ca pe acestea să fie scris, pe lângă “all-seasons”, şi una din combinaţiile cu cele două litere: M şi S.
Cât costă celelalte echipamente necesare pentru sezonul rece
Însă, pentru ca un autoturism să fie echipat complet de iarnă nu are nevoie doar de cauciucuri, ci şi de multe alte lucruri. Dintre cele de bază care nu trebuie să lipsească din portbagaj se numără racleta, care chiar dacă este un element minor nu trebuie ignorat. Preţul acesteia pleacă de la 6 lei şi poate ajunge pana la 15 lei.
Tot la capitolul dezgheţare putem folosi spray-urile pentru parbriz, care costă între 11,70 lei si 19,99 lei. Nu trebuie să uităm de soluţiile pentru chedere, foarte multi şoferi aflându-se iarna în imposibilitatea de a deschide uşile masinilor. Preţul acestui produs este între 15 şi 21 lei, iar un spray pentru yale costă între 7 şi 10 lei. De asemenea, în sezonul rece trebuie schimbat lichidul de spălare al parbrizului cu unul special pentru temperaturi scăzute, fiindcă cel din sezonul cald va îngheţa în instalaţie. Acesta poate fi achiziţionat cu preţuri între 8 şi 20 de lei. Nu trebuie să lipsească nici lopata pliabilă care costă în jur de 20 de lei şi nici lanţurile, în cazul unor drumuri în zona montană, pentru care trebuie să mai scoateţi din buzunar între 50 şi 120 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email