Prestigiosul cotidian spaniol El Pais cheamă turiştii pe Valea Argeşului

Prestigiosul cotidian El Pais, cel mai important din Spania şi printre cele mai cunoscute din Europa, îşi îndeamnă cititorii să petreacă o excursie minunată în România, pe urmele lui Dracula. În ultimul său număr, El Pais scrie despre „Transilvania vampirilor în 10 etape”.
„Românii neagă destul de des personaj fictiv (Dracula – n.n.) și nu place prea mult imaginea transmisă de către unul dintre eroii naționali, Prinţul Vlad, care i-a învins pe turci. Totuși, Dracula este un adevărat ambasador pentru turism, un mit reînnoit în fiecare an cu filme, romane, benzi desenate și chiar și cu un mod de viaţă vampiric. Bram Stoker, cel care a scris depsre Dracula în 1827, a murit în 1912, iar Vlad Ţepeş a murit în 1476, dar contele Dracula este încă în viață, încurajând un film extraordinar și producția culturală”, notează El Pais.
10 zile pe urmele lui Vlad Ţepeş
E timpul pentru o excursie în România în 10 etape „vampirice”, scrie El Pais, care face şi programul excursiei de 10 zile. Prima zi este rezervată vizitării Capitalei, a doua – Castelului Bran, iar ziua a treia este pentru Cetatea Poienari, pe care cotidianul spaniol o prezintă astfel – „Dacă există un adevărat castel Dracula, acesta este Poienari, în Țara Românească. În 1459 domnitorul Vlad Tepes a construit o cetate impresionantă. Rezultatul a fost un castel situat strategic pentru a salva intrarea din Transilvania, pe Valea Argeşului. O parte considerabilă a castelului, care se afla pe vârful unei stânci, s-a prăbușit pe coasta muntelui în 1888. Pentru a ajunge la el e nevoie de forţe proaspete, chiar de alpinism, pentru că sunt de urcat 1426 de trepte de la baza muntelui, de lângă o hidrocentrală. Recompensa este pe măsură – nu veţi uita niciodată vederea fabuloasă a cheilor Carpaților, cu peisaje uimitoare”.
Vizitarea comunei Arefu este rezervată pentru a patra zi a excursiei. „Situat la aproximativ 4 mile sud de cetatea Poienari, Arefu este un sat locuit numai, sau așa spun ei, de către descendenții servitorilor şi ostaşilor lui Vlad Tepes. Se crede că în vremuri de demult, locuitorii din acest sat l-au ajutat pe Tepes să fugă în munți și pentru acest lucru, ca un semn de recunoștință, domnitorul le-a dat terenurile de pășunat. Întreaga zonă este acum un proiect turistic real: locuitorii sunt ospitalieri şi îi încântă pe călătorii care pot sta în jurul unui foc de tabăra, cântând cântece populare, povestind legende”.
Excursia în România continuă cu Braşovul, Sighişoara, Bistriţa, castelul lui Dracula din Pasul Tihuţa, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email