Preşedintele HAND ROM apelează la autorităţile locale – „Peste 90 de copii cu dizabilităţi au rămas fără ajutor!”

Costel Nicolae, preşedintele Fundaţiei HAND ROM, a fost prezent la ultima şedinţă a Consiliului Local, de săptămâna trecută, şi a cerut ajutor pentru ca peste 90 de copii cu dizabilităţi să poată primi în continuare ajutor de specialitate. „Avem o mare problemă cu lipsa cofinanţării. Trebuie să găsim o soluţie pentru cei peste 90 de copii care au nevoie de terapii. Sunt gata să predau Centrul de zi Marina autorităţilor locale sau Direcţiei de Asistenţă Socială, sau solicit o cofinanţare pentru nouă salarii”, a spus Costel Nicolae. „Noi am respectat protocolul, am dat locaţia, combustibilul şi am plătit utilităţile. Am depus la Ministerul Finanţelor un document oficial şi aşteptăm răspuns”, a spus şi primarul Panţurescu, care a subliniat că „până când nu avem un răspuns oficial nu putem face nimic”.

Însă, până când răspunsul va veni, Centrul de zi Marina se poate închide. „Copiii au nevoie de terapie acum, deja se văd semnele terapiei pe care au făcut-o. Dacă renunţăm acum totul va fi fost în zadar, iar copiii nu vor mai putea fi recuperaţi. Îi abandonăm şi le răpim orice şansă de a fi mai bine”, a spus unul dintre părinţii care l-au însoţit pe Costel Nicolae la şedinţa de Consiliu. Problema e gravă. De la 15 iunie nu mai există niciun fel de finanţare, iar oamenii care au lucrat cu copiii şi-au găsit locuri de muncă plătite, în alte locuri.

30 dintre copii sunt autişti

Încă din luna mai Fundația HAND-ROM a fost în situația de a suspenda activitatea pentru că nu mai avea bani să continue să-i ajute pe copiii cu dizabilităţi. În martie, Costel Nicolae, fondator  şi preşedinte al Fundaţiei ne spunea – „Trecem printr-o perioadă dificilă. Nu mai avem finanţare şi funcţionăm la cotă de avarie”. Nimic bun nu s-a  întâmplat de atunci, iar HAND-ROM e pe punctul de a-şi închide porţile.

Fără cofinanțare a Centrului din partea  autorităților nu mai sunt bani pentru servicii sociale. Centrul de zi MARINA a fost înființat în anul 2002 cu finanțare UNICEF de către Fundația Umanitară de Orientare și Integrare Socială HAND-ROM și asigură dreptul fiecarui copil cu dizabilităţi la terapii de abilitare-reabilitare și consiliere, acces la educaţie specială și incluzivă, non-formală și informală, de a-şi păstra relaţiile familiale. Beneficiarii centrului sunt copii cu dizabilități cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani (96 copii din care 30 de copii sunt diagnosticați cu tulburări din spectru autist) dar și tineri între 18 și 24 ani (9 tineri). Dintre aceștia, 34 de persoane au domiciliul/reşedinţa în municipiul Curtea de Arges, restul fiind din localitățile învecinate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email