Prestigiosul cotidian spaniol Heraldo scrie, în ediţia sa electronică de ieri, despre înfrăţirea municipiului Curtea de Argeş cu oraşul Teruel. „Uniunea serveşte realizării unui proiect cu fonduri europene pentru restaurarea şi reabilitarea bisericii San Miguel, pe care Consiliul l-a dat grupului românilor din Teruel de mai mulţi ani”, potrivit heraldo.es. Consiliul Local din Teruel a început procesul de înfrăţire, la cererea românilor din oraşul spaniol, aceştia fiind decişi să acceseze astfel fonduri europene în vederea reabilitării bisericii menţionate.
Primarul orașului Teruel, Manuel Blasco, a declarat pentru presa spaniolă că municipiul Curtea de Argeş „este un oraș similară în mărime și cu obiceiuri similare celor din Teruel”. El a mai spus că „procedura de înfrăţire este deschisă la cererea grupului român”, pentru că în Teruel „există mulți oameni de naționalitate română, există căsătorii între români şi spanioli”.
Primarul a recunoscut că înfrăţirea „are scopul de a obține fonduri UE pentru reconstrucția Bisericii San Miguel”, pe care Consiliul Local a dat-o comunităţii românilor în urmă cu câțiva ani. Manuel Blasco a insistat că reabilitarea bisericii, care costă în jur de trei miliarde de euro, „depăşeşte posibilitățile grupului românilor din Teruel dar şi pe cele ale administraţiei locale a oraşului” .
Primele lucrări la biserica San Miguel au început deja, a declarat primarul din Teruel, în acest moment comunitatea românească şi edilii din Teruel aşteptând perfectarea înfrăţirii şi depunerea proiectului pentru fonduri europene.
Blasco a explicat că a ales orașul Curtea de Argeș pentru înfrăţirea cu Teruel pentru că a fost propunerea românilor din Teruel, mulţi dintre ei fiind originari din municipiul nostru şi din zonele învecinate.
De asemenea, a precizat primarul pentru heraldo.es, Curtea de Argeş „are aceeaşi dimensiune cu Teruel”.
Ce face administraţia locală din Curtea de Argeş
După cum aţi aflat din Interes Argeşean, o solicitare de înfrăţire între Curtea de Argeş şi Teruel, a venit de la preotul, pictorul şi restauratorul Octavian Dicu Nichifor, preşedinte al Asociaţiei Romano Catolică Sfântul Nichifor Mărturisitorul, asociaţie care îşi are sediul şi îşi desfăşoară activitatea în acest oraş spaniol. Dicu Nichifor se angajează ca în cazul în care Consiliul Local va adopta o hotărâre pentru „iniţierea demersurilor în vederea înfrăţirii municipiului Curtea de Argeş cu oraşul Teruel” să ducă la primăria oraşului spaniol „scrisoarea de intenţie” şi să organizeze întâlnirile între oficialităţi pe această temă.
Preşedintele Asociaţiei menţionate afirmă că între cele două oraşe există multe asemănări – au cam acelaşi număr de locuitori şi sunt zone turistice cu obiective importante. Un argument important în favoarea demarării demersurilor de înfrăţire este acela că la Teruel trăiesc peste 5000 de români, 270 dintre ei fiind argeşeni.
Despre noul frate
Capitala a provinciei omonime din Aragon, Teruel se găsește lângă regiunea muntoasă Maestrazgo, având câteva muzee și lăcașuri de cult, clădiri moderniste sau dimpotrivă în stil renascenstist și mai ales numeroase edificii în stil Mudejar, un adevărat muzeu în aer liber cu care doar Toledo ar putea rivaliza, potrivit site-urilor de turism.
Teruel se vizitează în câteva ore. E atât de mic încât în 1999 locuitorii lui au început o campanie cu sloganul „Teruel există”. Printre obiectivele turistice din Teruel se numără Catedrala, Biserica San Pedro / Los Amantes, Turnul El Salvado, etc.
În ciuda acestor asemănări şi a intenţiei clar declarate a părţii spaniole pentru înfrăţire, la Curtea de Argeş nu se întâmplă mai nimic. „Am trimis o scrisoare la Teruel, prin care ne exprimam acordul pentru înfrăţire şi aşteptăm răspunsul lor”, ne-a declarat ieri primarul Nicolae Diaconu.