Pregătirile pentru primăvară încep în piaţă

Argeşenii se pregătesc intens în această perioadă pentru începutul campaniei agricole de primăvară. Deşi vremea nu le permite încă să înceapă activităţile, oamenii cumpără din piaţă răsaduri, seminţe de legume şi zarzavaturi sau arpagic pentru a-şi însămânţa terenurilor.  „Uşor, uşor încep să cumpăr tot ce îmi trebuie pentru că nu am bani să le cumpăr toate odată. Oricum e prea frig acum şi nu pot să mă apuc să pun în grădină. Acum curăţ terenul pentru a fi pregătit. Sper ca în maxi două săptămâni să mă apuc de treabă, dar cu schimbările astea de vreme nu şti la ce să te aştepţi”, spune Petre Pădureanu, din municipiul nostru.

„Faţă de alţi ani vânzarea merge mult mai slab”

Astfel, comercianţii din pieţele municipiului au răspuns cererii argeşenilor şi au umplut mesele cu diferite soiuri de seminţe sau grămezi enorme de arpagic. „Acum e perioada în care vindem aşa ceva. Faţă de alţi ani vânzarea merge mult mai slab, dar oamenii nu cumpără nici din cauza timpului care nu le permite să se apuce de însămânţat. Avem de toate, mai puţin clienţi. De obicei persoanele în vârstă vin şi cumpără pentru că doar ei se mai ocupă de agricultură. Sperăm să ne ajute şi timpul, pentru că din cauza frigului de săptămâna trecută nici nu am venit în piaţă pentru că se strica marfa”, spune unul dintre comercianţi.
Oferta comercianţilor este foarte variată în acest an. În piaţa Centrală din Curtea de Argeş kilogramul de arpagic se vinde cu 5 lei kilogramul, iar plicurile de seminţe au preţuri cuprinse între 2 – 3 lei. „Am seminţe pentru toate legumele şi zarzavaturile care se cultivă în această zonă. Pliculeţele sunt aduse din afară şi sunt foarte bune. Orice plic care îl am aici costă de 2 lei. Domne, cu vânzarea mai slab acum. Oamenii au rămas fără serviciu şi nu mai au bani pentru aşa ceva. Oricum cei care au o bucată de pământ se zbat să cumpere tot ce au nevoie, pentru a avea şi e o grădină. La mulţi le convine, pentru că iarna nu mai au nevoie de nimic din piaţă, pentru că au producţie proprie”, spune Marius, unul dintre comercianţi.

Argeşenii împrumută bani pentru a-şi putea cultiva terenurile

 Însă, foarte mulţi argeşeni spun că nu mai au bani pentru lucrări agricole în acest an. Ioana Miu, din Zigoneni, are o bucată de teren în spatele casei şi în fiecare an încearcă din răsputeri să o cultive. Anul acesta femeia spune că va fi mult mai greu decât de obicei. „Am economisit ceva bani să cumpăr şi eu măcar arpagic acum. Nu o să mai pun multe ca anul trecut pentru că nu prea se mai fac. Roşiile mii s-au mănat şi toată vara am luat din piaţă. Nu prea se fac aici la noi. Oricum o să pun ceapă, cartofi şi varză. Credeţi-mă că de astă vară nu am cumpărat un kilogram de cartofi pentru că am avut din grădină. E greu şi pentru mine acum pentru că toate sunt scumpe, iar pensia mea de 600 de lei nu-mi ajunge, dar nici nu pot să las terenul aşa fără să pun nimic”, povesteşte femeia. Alţii oameni au apelat în această perioadă la împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru a putea începe pregătirile pentru noua campanie agricolă. „Luna aceasta am acordat peste 500 de împrumuturi. Majoritatea celor care au împrumutat bani în această perioadă au făcut-o pentru că încep lucrările specifice campaniei de primăvară, dar şi pentru că se apropie Sfintele Sărbători de Paşti”, ne-au informat reprezentanţii CARP.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email