Prefectura vrea să atragă doctori în mediul rural. Trei comune din Argeș nu au medici de familie.

”Ne dorim să atragem medici care să lucreze în județul Argeș, în spitale și la cabinetele de familie din mediul rural”, declară prefectul de Argeș, Radu Perianu.

Marți, prefectul  stat de vorbă cu reprezentanții asociațiilor de vârstnici din Argeș, pe tema asistenței medicale. A fost ridicată problema cabinetelor medicilor de familie și ceea ce li se poate oferi doctorilor ca să vină să lucreze.

”În județul Argeș sunt trei localități fără medic, Râca, Ciomăgești, Nucșoara, care sunt asigurate de doctorii din comunele învecinate. Legislația prevede, la acest moment, că medicii de familie sunt plătiți la numărul de pacienți asigurați. Trebuie să fie minim 400 de persoane asigurate înscrise pe lista unui doctor de familie. Medicii de familie nu primesc bani pentru că văd pacienți neasigurați”, afirmă Radu Perianu.

Medicii de familie sunt nevoiți să își cumpere cabinetele. La întâlnirea de marți a participat medicul Mariana Boșneag care a dat chiar exemplul personal: “Noi facem împrumuturi în bancă și ne cumpărăm cabinetele și tot noi le renovăm. Eu am plătit 25 de mii de euro și am mai băgat 10 mii de euro ca să îl fac. La pensie nu îl dau așa, trebuie să îl dau la prețul la care l-am cumpărat, așa zice legea.  Sau poate fi cumpărat de Consiliul Județean care are dreptul de preemțiune. Dar, mă îndoiesc că ar dori să plătească acești bani. Fiecare medic de familie procedează așa” a spus Mariana Boșneag.

”Medicii de familie depind de bugetele locale. Ei vor să își facă treaba, dar pentru asta e nevoie de aparatură, nu doar de un stetoscop, de discuții cu oamenii și de dat trimiteri. Dacă medicul de familie ajunge undeva unde nu își poate face meseria, va pleca”, a mai sus prefectul.

În Argeș se caută medici și de alte specializări pentru spitale: ATI, Medicină Internă, Oncologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email