Prefectul s-a arătat îngrijorat de creşterea infracţionalităţii stradale

Ieri a fost prezentat bilanţul activităţii Inspectora­tului de Poliţie al Judeţului Argeş pe anul 2010, eveniment la care a fost prezent şi adjunctul şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisarul şef Alexandru Tanco. La scurt timp după încheierea bilanţului, prefectul Gheorghe Davidescu s-a arătat îngrijorat de creşterea infracţionalităţii stradale care reieşea din datele statistice. „Se stă în general bine, mai puţin acolo unde ne doare cel mai tare, la evoluţia lunară a infracţiunilor stradale. Aici este o situaţie foarte ciudată, în sens negativ”, a spus Davidescu. Potrivit datelor prezentate de prefect, în ianuarie 2009 s-au înregistrat 48 de infracţiuni stradale, în decembrie 2009 au fost înregistrate doar nouă astfel de fapte, în ianuarie 2010 au fost înregistrate 16, pentru ca în decembrie să se ajungă la 52 de astfel de infracţiuni. ”La nivelul întregului an 2010 au fost înregistrate cu 326 mai mult decât în 2009. Este un domeniu care trebuie să fie foarte atent monitorizat şi analizat. Mie personal o astfel de situaţie îmi produce o stare de nelinişte”, a precizat Gheorghe Davidescu.
IPJ: creşterea se datorează schimbării modului de înregistrare a infracţiunilor
La scurt timp după aceste declaraţii, Biroul de presă al IPJ Argeş a venit cu o precizare care ar putea avea menirea să-l liniştească pe prefect: creşterea se datorează schimbării modului de înregistrare a infracţiunilor. „În cursul anului 2010, în judeţul Argeş au fost sesizate un număr de 644 de infracţiuni stradale, reprezentând doar 3,1 % din totalul infracţiunilor sesizate, 95% fiind comise în mediul urban şi 5% în mediul rural. Infracţiunile stradale sesizate au crescut în această perioadă cu 326. Creşterea se datorează faptului că în anul 2009, furturile din şi de autoturisme comise în parcările blocurilor erau înregistrate în evidenţa lucrărilor cu autor necunoscut, nefiind evidenţiate în categoria faptelor stradale. Începând cu luna iunie 2010, aceste furturi s-au înregistrat în categoria infracţiunilor stradale şi de aici provine creşterea numărului de infracţiuni stradale”, se arată în comunicat. Mai mult chiar, în clasamentul naţional privind volumul criminalităţii stradale sesizate, judeţul Argeş se situează pe locul 27, sub media naţională.
Criminalitatea stradală este caracterizată de infracţiuni fără un pericol social deosebit, iar prevenirea şi combaterea acestor infracţiuni reprezintă o prioritate pentru şi în anul 2011, mai precizează repre­zentanţii IPJ Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email