Precipitaţii record la Curtea de Argeş: 64 litri/mp

Săptămâna trecută un adevărat potop a lovit municipiul Curtea de Argeş, fiind înregistrat un volum de precipitaţii de 69 de litri pe metrul pătrat. Ca de fiecare dată când plouă în municipiul nostru au apărut şi probleme. Subsolurile unor gospodării au fost inundate, în timp ce mai multe străzi se aflau sub ape, din cauza faptului că reţeaua de canalizare nu a mai făcut faţă. Mai mult decât atât, apa a acoperit şi o parte din parcul Fântâna lui Manole. „Am rezolvat într-un mod eficient problemele şi am reuşit să trecem peste situaţia delicată, apărută din cauza volumului de precipitaţii. Au fost inundate 3 gospodării, situate pe străzile Daniel Sterescu, Fabricii şi Victoriei, însă chiar în cursul nopţii am scos apa din beciuri. Au mai fost probleme pe bulevardul Basarabilor, unde din cauza frunzelor au fost blocate gurile de scurgere. Am luat rapid legătura cu domnul Nastea care a chemat oamenii de acasă şi am rezolvat această problemă. În rest au mai fost probleme în zonele clasice, respectiv, zona gării, strada 1 Decembrie şi Colegiul „Vlaicu Vodă”, a declarat primarul Nicolae Diaconu.
Aproape 25.000 de pui au murit la o fermă din Băiculeşti
Nu doar la Curtea de Argeş au fost probleme din cauza ploilor abundente. Inundaţiile produse în urme precipitaţiilor au afectat 16 localităţi din judeţ, printre care şi comunele Tigveni, Valea Danului şi Băiculeşti. Conform statisticilor întocmite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, apele au pătruns în peste 60 de locuinţe, dar şi în incinta unor societăţi comerciale. Printre acestea din urmă se numără şi o fermă avicolă din Băiculeşti. Aici au fost găsiţi morţi 24.812 pui de nouă zile. Deşi au provocat pagube materiale însemnate, inindaţiile nu s-au soldat cu victime omeneşti. Patru persoane au fost în pericol din cauza apelor revărsate, dar toate au fost salvate în urma intervenţiei pompierilor.
Lacurile de acumulare s-au umplut la 89% din capacitate
De asemenea, precipitaţiile abundente de săptămâna trecută au dus la o creştere a debitelor pe toate râurile din Argeş. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Argeş – Vedea, judeţul s-a aflat sub atenţionare hidrologică referitoare la scurgeri importante de apă pe versanţi, torenţi şi pâraie, cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite, fiind posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Singurele probleme mai importante au fost provocate de râul Teleorman, care s-a revărsat şi a inundat o şosea din sudul judeţului, precum şi 15 gospodării, fără a provoca victime. Ploile au determinat şi o creştere a volumului de apă din acumulări. Astfel, în lacurile de acumulare din bazinul hidrografic al Argeşului există 660 de milioane metri cubi de apă, reprezentând 89% din capacitatea de stocare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email