Părculeţele pentru copii, vandalizate

Locurile de joacă din Curtea de Argeş au nevoie de reparaţii, şi asta urgent. În cartiere sau în centru, la Terasa 1 Mai, în fiecare zi sunt zeci de copii care se dau pe tobogane, în leagăne ori în roată, dar trebuie atent supravegheaţi ca să nu se rănească în lanţurile care atârnă, în barele de fier rupte de la leagăne, sau în alte plasticuri sparte şi ascuţite. Multe dintre utilajele din majoritatea spaţiilor de joacă special amenajate pentru cei mici au fost distruse în ultima vreme. Banii care au fost investiţi în realizarea acestor spaţii de joacă au fost cheltuiţi degeaba din cauza celor care au vandalizat toboganele şi leagănele. Spre exemplu, în parcul de la terasa 1 Mai mai multe leagăne au fost rupte şi distruse.

„Nu cred că mai rezistă mult acest parc”

Oamenii care vin zilnic cu copiii acolo spun că vina le aparţine derbedeilor care trec noaptea prin zonă şi se urcă cu picioarele în leagăne sau pur şi simplu trag de ele până le rup. „Este păcat că se întâmplă aşa pentru că toate aceste lucruri au fost făcute din banii noştri. Nu înţeleg cu ce i-au încurcat aceste leagăne pe cei care le-au distrus. Cred că în curând se va alege praful de tot ce este aici. Nu cred că rezistă mai mult acest parc. Am văzut şi eu copii mai mari care vin şi se urcă în căsuţe sau în leagăne. Astea sunt pentru cei mici şi nu rezistă la mare greutate. Uitaţi-vă cum arată acel leagăn. Pur şi simplu au fost smulse scândurile după scaun”, spune Elena Miu, o tânără care a venit cu băieţelul în parc. În anumite cartiere locurile unde copiii se pot juca au fost distruse aproape în totalitate.
Mihaela locuieşte în cartierul Confecţii şi are doi copii. Micuţii îşi roagă mama să îi ducă la copiii din oraş, pe care i-au cunoscut la parcul din faţa Casei de Cultură. „Aici în cartier nu au unde se juca, pentru că spaţiul de joacă are un o singură roată în care copiii se învârtesc toată ziua. Celelalte utilaje nu au mai fost montate din cauza vecinilor care au spus că va fi mare gălăgie. Acum copiii unde să se joace? Merg cu ei mai des în parcul de pe bulevard, acolo, lângă Casa de Cultură, însă şi acolo e mare aglomeraţie. Era bine să avem un spaţiu de joacă aici în cartier pentru că este şi grădiniţa aproape şi copiii au nevoie de aşa ceva”, spune femeia.

În cartierul Progresu, aceleaşi probleme

În cartierul Progresu locurile de joacă arată chiar mai rău. Leagănele au dispărut, lipsesc bucăţile de scândură de la băncuţe, iar adulţii care însoţesc copiii se tem pentru siguranţa acestora. „Din leagănele cele vechi au mai rămas doar câteva ţevi. Au fost montate astea noi, dar unele au fost rupte. Vin, seara, băieţii mai mari şi trag de ele ca să le rupă. Eu stau aici în apropiere şi îi mai văd, dar dacă strig la ei, ţipă la mine şi îmi vorbesc foarte urât. E păcat de copiii aceştia mai mici că nu mai şi ei unde să se joace. Îşi mai petrec şi ei timpul în locul de joacă”, ne mărturiseşte o tânără care locuieşte în cartierul respectiv. Deocamdată, la Curtea de Argeş nu se poate spune că sunt locuri de joacă pentru copii. Părculeţele respective reprezintă mai degrabă un pericol, decât un loc de relaxare pentru cei mici  şi pentru părinţii lor. Problema a mai fost semnalată de ziarul nostru, iar acum revenim cu subiectul la solicitarea cititorilor noştri. Din păcate, singurul răspuns primit de la Primărie pentru reparaţia toboganelor şi a celorlalte utilaje din parcurile pentru copii a fost – „Nu sunt bani acum. O să facem…”. Nimeni nu ştie însă când.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email