Povestea unui antreprenor din Curtea de Argeș pe metro.ro. VISUL VASILICĂI BADEA

Povestea Vasilicăi Badea, femeie de afaceri de succes din Curtea de Argeș, co-proprietar al grupului de firme DIODA, spusă chiar de ea, a fost publicată pe site-ul celebrului supermarket METRO. Este o confesiune a Vasilicăi despre modul în care DIODA a plecat de la un mic magazin și a ajuns acum la un grup de firme cu afaceri de sute de mii de euro.

Afacerea noastră este una de familie, fondată de tatăl meu la scurt timp după revoluție. Am plecat la drum cu un mic chioșc modest în comuna Cicănești, în care vindeam sucuri, dulciuri și snacks-uri. Acesta s-a dezvoltat ulterior într-un magazin de electronice. De atunci și până acum, în cei 32 de ani de când am intrat în lumea antreprenoriatului, am reușit să ne extindem foarte mult și deținem în acest moment 3 magazine, 2 depozite de materiale de construcții și 2 hoteluri. Suntem o afacere de familie în care fiecare membru, de la tata, mama, până la fiice, gineri și nepoți este implicat.

Când a venit rândul meu să mă implic în afacere, nu anticipam provocările ce urmau să vină. La început, lucrurile nu decurgeau așa cum speram, iar asta din cauza faptului că munceam singuri, fără suport din exterior și fără angajați care să ne fie alături. Creșterea afacerii fără ajutor a fost incredibil de dificilă și am trecut prin multe momente grele. Am renunțat la o poziție stabilă de profesor pentru a mă dedica afacerii familiei, iar soțul meu, care era în armată, a renunțat și el la slujba lui pentru a fi alături de noi. Această tranziție a necesitat un curaj imens, mai ales că antreprenoriatul nu este la fel de stabil precum un post la stat. A fost o perioadă plină de incertitudini, dar acum, privind înapoi, văd cât de departe am ajuns. Am adunat în jurul nostru oameni minunați, pe care ne putem baza și în care avem încredere.

Rolul meu, încă de la început, a fost să mă ocup de partea de contabilitate. În munca mea de zi cu zi, pe lângă faptul că îmi place foarte mult ceea ce fac, găsesc o mare satisfacție în sarcinile administrative – facturi, analiza situațiilor și a performanței și luarea deciziilor bazate pe date. Iar pasiunea asta m-a ajutat să evoluez și să încep să privesc afacerea prin prisma cifrelor – dacă crește, dacă scade, care sunt clienții, nevoile lor și ce putem face ca să ne îmbunătățim activitatea. Să ai o perspectivă analitică și să poți judeca afacerea pentru care muncești zi și noapte doar din perspectiva cifrelor a fost un factor semnificativ în rețeta succesului nostru.

Au fost și momente când creditele pe care le aveam au devenit copleșitoare, încât abia dacă le făceam față și ne puneam multe semne de întrebare despre viitorul nostru. Dar am perseverat și am mers înainte, de fiecare dată. Acum, faptul că am scăpat de credite este o mândrie, e o dovadă a muncii și a dedicării noastre, ca familie. Iar asta spune foarte multe despre noi și despre povestea noastră în lumea antreprenoriatului.

Una dintre cele mai dificile lecții pe care le-am învățat până acum este gestionarea oamenilor și a timpului. Să fii manager este complicat, mai ales când te dedici să conduci prin puterea exemplului. Iar asta m-a epuizat, să fiu sinceră. Dar, chiar dacă am renunțat la postul meu din învățământ, pasiunea de a fi alături de tinerele generații a rămas în sufletul meu. Iar asta mi-a dat puterea să continui, oricât de obosită aș fi fost. Am început să preiau elevi și studenți pentru stagii de practică și am avut și parteneriate cu Agenția pentru Șomaj, sperând să le inspir câte puțin din tot ce am învățat și să le transmit competențe valoroase pentru viitorul lor.

Mă mândresc cu faptul că am fost mentor pentru atât de mulți tineri, care au acum cariere de succes în diverse domenii. Unii sunt contabili la diverse companii, alții au ajuns să lucreze în domeniul resurselor umane. Faptul că am fost alături de ei și că am reușit să-i ajut să-și clădească o carieră e un motiv de laudă pentru mine, sunt realizări cu care pot să mă mândresc!

Totuși, cea mai mare realizare a noastră sunt angajații. Mulți dintre ei ne sunt alături de când eram copii, iar acum se apropie de pensionare. Această dovadă de loialitate este rară și de neprețuit. Deși am văzut mulți angajați venind și plecând, și mai mulți au rămas alături de noi și au crezut în visul nostru. Aceste relații de lungă durată sunt piatra de temelie a tot ce am construit până astăzi.

Loialitatea clienților noștri este cel mai bun indicator că suntem bine văzuți în comunitatea noastră. Deși suntem conștienți de potențialul de creștere al afacerilor noastre dacă am intra și în mediul online, focusul nostru rămâne pe menținerea relațiilor cu clienții noștri locali. În online, competiția e mare, dar nu mai există loialitate. Noi ne-am dori să fim mai activi pe zona asta, dar știm că este mai important să ai o bază de clienți loiali, cu care ai o relație apropiată, de lungă durată.

Întorcându-mă la cifre, sfatul meu pentru un antreprenor la început de drum este să aibă noțiuni generale de contabilitate și management. Sunt mulți care ajung să-și facă un plan de afaceri și nu realizează costurile reale implicate, în special cele legate de angajați. Înțelegerea acestor fundamente este esențială pentru că doar așa se pot lua decizii informate care îți asigură reușita în afaceri!

 

 

2 thoughts on “Povestea unui antreprenor din Curtea de Argeș pe metro.ro. VISUL VASILICĂI BADEA

  1. Cunosc pe d-l Surduc Vasile de 25 de ani când a pornit o mica afacere într-un spațiu f mic in C de Arges
    Prin f multa munca ,in care a fost implicată toată familia, prin seriozitate , prin respectul acordat atât angajaților cât și clienților , a dezvoltat afacerea și astăzi se mândrește cu rezultatele muncii lor
    Mă bucur sincer că D-l Surdu Vasile a reușit și astăzi culege rezultatele eforturilor depuse !
    Doresc in continuare familiei Surdu sănătate și putere de munca pentru a putea face față cerințelor tot mai crescute a economiei de piață !

  2. Normal ca faci afaceri de sute de mii de euro când plătești angajații cu salariul minim. Sunt curios dacă plăteau angajații cu 1000 de euro ca în afară mai făceau ei banii ăștia, nu cred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email