Povestea unei tinere care a ales Porto în loc de Curtea de Argeş

Vă prezentăm mai jos povestea unui masterand al universităţii Constantin Brâncoveanu din Piteşti, care a dat traiul din Curtea de Argeş pe cel din Porto ( Portugalia).
Andreea Andrei, la 23 ani, a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea București și este înscrisă în anul doi de masterat Managementul Resurselor Umane, din cadrul Universității Constantin Brâncoveanu. Cum a văzut Andreea șansa de a pleca trei luni în Portugalia aflăm chiar de la ea.

Unde ai fost plecată și cum?
– Am fost plecată trei luni la un internship în Porto, Portugalia. Internship-ul s-a desfășurat în cadrul universității I.S.C.A.P.- Instituto Superior de Contabilidade e Administracao do Porto. Internship-ul a constat într-o bursă oferită de UE, prin intermediul Universității Constantin Brâncoveanu- Pitești.
Practic, ce ai făcut pe perioada internship-ului de trei luni?
– Acolo am lucrat în cadrul depratamentului PAOL- Unit for Inovation in Education, unde am făcut filme de prezentare pentru departament, tutoriale pentru profesori legate de aplicații on-line care puteau fi folosite în cadrul cursurilor. De asemenea am ajutat la crearea unui manual de uitilizare a platformei Moodle 2.0.
Cum a fost experiența de a locui într-o altă lume?
– Experiența a fost extraordinară. Pe lângă faptul că am avut ocazia să învăț multe lucruri, să mă descurc într-o țară a cărei limbă nu o cunoșteam foarte bine, am întâlnit foarte mulți oameni, studenți Erasmus, din diverse țări. Schimbul de experiență a fost nu numai la nivelul de studii. Am învățat foarte multe din cultura Portugaliei și am avut șansa să împărtășesc și eu, la rândul meu, cât mai multe despre cultura țării noastre.
Ce ai învățat despre cultura Portugaliei?
– Am mâncat mâncare tradițională portugheză și am reușit să și fur rețeta. Am vizitat faimoasele crame din Porto, cunoscute pentru vinul de Porto. Am avut un ghid care ne-a povestit câte ceva despre monumentele și clădirile importante din Porto. Am învățat la nivel de începător, desigur, limba portugheză, cu ocazia proiectului la care am ajutat, manualul de care am vorbit.
Ce ai vizitat cât ai stat în Potrugalia? Ce ți s-a părut cel mai interesant?
– Am vizitat orașele Lisabona și Braga. Fiecare oraș are punctele lui de atracție, dar cel mai interesant este nivelul de civilizație și bineînțeles monumentele extraordinar de bine păstrate. În plus am vizitate tot ce se putea vizita în Porto- un oraș minunat!
Cu atâtea laude nici nu-mi vine să întreb: Cum te văd străinii ca româncă? Ai avut parte de reacții urâte?
– Bineînțeles că au fost și părți negative, momente în care mi-a fost rușine să vorbesc românește. Pe lângă faptul că am fost confundată ca fiind din Spania, Polonia sau Rusia, am fost privită cu suspiciune de câte ori am spus că sunt din România. Se pare că proasta reputație ne-a ajuns până în vestul Europei. Rămâne totuși partea bună, experiența și ocazia unică în viață de a pleca cu o bursă Erasmus într-o altă țară.
Cum sunt locuitorii orașului Porto? Care este viața lor socială?
– Locuitorii sunt foarte primitori și binevoitori. Ori de câte ori greșești ceva în limba lor, nu se supără, ba chiar te învață cum este corect. Studeții portughezi și Erasmus au o viață de noapte foarte activă. În centrul orașului erau multe cluburi, în așa numita zonă Erasmus, care după ora 1 p.m. erau foarte animate. Oamenii în general sunt foarte calmi și pentru că știu că depind foarte mult de turism sunt mereu dispuși să ajute, să îndrume, plus că majoritatea știu engleză și spaniolă.
Prin comparație cu municipiul nostru cum este Porto?
– Mult mai bine dezvoltat din toate punctele de vedere. În primul rând lipsesc cu desăvârșire câinii vagabonzi, orașul este foarte bine valorificat din punct de vedere turistic. Este foarte curat și bine îngrijit. Poate cel mai frapant lucru este calmitatea șoferilor. În trei luni cât am stat eu acolo am auzit claxonul folosit numai de poliție și ambulanță.
În încheiere, ce alegi, Curtea de Argeș sau Porto (din toate punctele de vedere) ?
– Clar Porto! Deși, nu mă pot desprinde nici de Curtea de Argeș, dar dacă aș putea să-mi iau familia și prietenii aș pleca cu ei în Porto. În primul rând faptul că salariul minim pe economie în Portugalia este de 470 euro, oamenii sunt mult mai civilizați, asta mă determină să aleg Porto. Cât am stat acolo m-am simțit în siguranță.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RSS
Follow by Email