Povestea unei campioane: F.C. Argeş 1979


În anul 1979, F.C. Argeş cu Nicolae Dobrin în echipă câştiga cel de-al doilea titlu de campioană naţională. Şi acum, după 30 de ani, amintirea acelei victorii cu 4 – 3 în faţa lui Dinamo, este încă vie…

Viitorul şef de galerie al Argeşului era atunci militar

A fugit la meci, şi apoi a intrat la arest cu capul spart. În iulie 1979, George Georgescu, înfocat suporter al Argeşului şi care după anul 1994 a devenit şeful galeriei Argeşului, era în armată. Suporterul Argeşului îşi satisfăcea stagiul militar în Bucureşti, şi pentru că nu primise învoire să meargă la meci, a sărit gardul Unităţii Militare şi a fugit la meci. „Comandantul meu de pluton era dinamovist, şi nu m-a lăsat la meci, dar eu tot am fugit”, spunea Georgescu. După finalul meciului în care F.C. Argeş cu un Dobrin sclipitor a câştigat cu 4 – 3, bucuria celor peste 300 de suporteri argeşeni era maximă. Un suporter dinamovist, supărat că F.C. Argeş bătuse pe Dinamo, a aruncat cu pietre din spatele tribunei unde erau suporterii alb violeţi. „O piatră de dimensiunea unei monezi m-a lovit direct în cap. Mi-a spart capul şi eram plin de sânge, dar de bucurie nici n-am băgat în seamă. Apoi, cu capul spart, am fugit repede la Unitate. Comandatul, supărat fleaşcă, mă aştepta, şi m-a băgat cinci zile la arest… Am avut noroc cu un colonel care ţinea cu F.C. Argeş, care m-a scos de la arest peste două zile”, povesteşte fostul şef de galerie Argeşului.

Chef cu vinuri din colecţia lui Ceauşescu!

Prim secretarul judeţului le-a dat plicuri cu bani, pe şest. În anul 1979, prim secretar al judeţului Argeş era Ion Sârbu. El era şi patron şi preşedinte, cum sunt astăzi la echipele din fotbalul românesc. După victoria care le-a adus al doilea titlu de campioni, jucătorii Argeşului au fost invitaţi de Ion Sârbu la o petrecere cu lăutari, vânat şi vin vechi din podgoriile de la Ştefăneşti, din colecţia ţinută pentru chefurile lui Ceauşescu. La mijlocul petrecerii, prim secretarul a chemat fiecare jucător la el şi le-a dat câte un plic cu prima pentru câştigarea campionatului în care erau 5.000 de lei. De la Federaţia Română de Fotbal jucătorii au mai primit o primă tot de 5.000 de lei, dar impozabili, aşa că au mai luat câte 3.500 de lei.

Control financiar de la Ministerul de Interne, timp de 6 luni, zi de zi!

„Dacă ne găseau cu 5 lei în plus sau minus, mă băgau în puşcărie” Preşedinte la F.C. Argeş era în acea perioadă Ion Bebe Barbu, fostă glorie a Argeşului şi a fotbalului românesc, cel care a fost căpitanul echipei naţionale la meciul România – Anglia disputat la sfârşitul anilor 60. „La numai două zile după ce am bătut pe Dinamo şi am luat titlul, la club au venit inspectorii de la Ministerul de Interne şi timp de şase luni, zi de zi, au făcut cel mai draconic control financiar din fotbalul românesc, doar, doar, vor găsi ceva ca să ne lege. Mi-au spus de la început că, dacă găsesc în contabilitate cinci lei în plus sau minus, mă vor băga în puşcărie, şi ne vor lua titlul de campioni! N-au găsit nimic după şase luni de control, dar după ce au plecat, eu mi-am dat demisia din postul de preşedinte al clubului”, povesteşte Ion Bebe Barbu, unul din cei mai buni prieteni ai lui Dobrin.

Drepţi, şi cu mâna la chipiu!

Marele Nicolae Dobrin şi-a luat şi soţia, pe doamna Gica, la meciul cu Dinamo. „Nu cred că se aşteptau să bată pe Dinamo. Noi aveam bilete să mergem a doua zi în vacanţă la mare, dar după aceea am plecat la Piteşti, şi am amânat plecarea pe Litoral”, spune doamna Dobrin. Ca o glumă care circula atunci prin Trivale, se spunea că la final, când Gicu Dobrin a dat al patrulea gol, cel al victoriei, toţi miliţienii au luat poziţia de drepţi şi au salutat cu mâna la chipiu!

Tactica lui Hala

Telu Stancu era căpitanul de echipă al Argeşului în acea perioadă, şi povesteşte că „înaintea meciului cu Dinamo, Halagian ne-a surprins pe toţi cu strategia lui.Ca niciodată, ne-a lăsat liberi, să facem ce vrem şi nu a pus nicio presiune pe noi. Parcă aveam un meci de pregătire… Strategia i-a ieşit la fix, dovadă că Hala este un mare antrenor”.
„Arma Secretă”, Viorel Moiceanu, a visat că

Dobrin va da 4 goluri!

„Arma Secretă” a Argeşului, Viorel Moiceanu, a visat cu o noapte înaintea meciului cu Dinamo, că Gicu Dobrin va marca patru goluri! „Nu am spus asta niciodată, pentru că toţi m-ar fi crezut nebun… Visasem că nea Gicu a dat patru goluri! N-a dat el decât unul, dar echipa a dat patru, am bătut pe Dinamo, şi am luat titlul de campioni”, spune Viorel Moiceanu.

Armeanu dădea cu banul…

Pentru că în acea perioadă la F.C. Argeş erau doi portari foarte buni, de valori apropiate, antrenorul Florin Halagian alegea portarul titular dintre Cristian şi Speriatu într-un mod cât se poate de original: dădea cu banul! Norocos a fost Speriatu. Convenţia era ca unul să apere o etapă, iar celălalt următoarea. Condiţia era să nu greşească la golul primit. Înaintea meciului cu Dinamo, Speriatu apărase la Lotul Olimpic şi greşise la meciul pierdut la Mişkolţ, iar titular în meciul cu Dinamo a fost Cristian.

Echipa campioană avea un singur rând de echipament, şi ăla căpătat…

„N-am dat vreodată un tricou suporterilor. Pentru că nu aveam” Echipa campioană în ediţia de campionat 1978 – 1979 avea un singur rând de echipament competiţional, mai de doamne-ajută. „Sigurul echipament <Adidas> pe care îl aveam era alb, cel cu care am jucat atunci la Bucureşti pe Dinamo. Era făcut la Călăraşi unde era o fabrică ce lucra numai pentru Adidas. Noi am jucat un meci amical la Călăraşi iar ei ne-au dat acel rând de echipament. Niciodată nu s-a pomenit să dăm un tricou spectatorilor, deoarece nu mai aveam în ce juca”, spune Ilie Bărbulescu, sau „Balamuc”, după cum era „alintat” de colegi.

Un lot de numai 17 jucători

Lotul Argeşului, campioană în anul 1979, avea doar 17 jucători! Echipa era cam aceeaşi meci de meci, cu doar o schimbare, sau două: Cristian – Mihai Zamfir, Constantin Cârstea, Telu Stancu, Petrică Ivan – Sevastian Bebe Iovănescu, Gheorghe Chivescu, Ilie Bărbulescu – Nicolae Dobrin – Marian Radu II, Doru Nicolae. Rezerve: Andrei Speriatu, Viorel Turcu, Viorel Moiceanu, Doru Toma, Nicolae Radu III, Vivi Moisescu.

Trofeul dispărut…

După ce a primit trofeul pentru câştigarea campionatului, conducerea clubului a expus trofeul la o agenţie Loto – Prono din centrul oraşului, pentru ca lumea să îl poată admira. În vitrina agenţiei, trofeul a stat două luni, după care a fost luat la club. Din păcate, acesta a dispărut peste câţiva ani, şi nimeni nu ştie cine l-a luat şi unde este acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email