Povestea “Graficii de nuntă” a artistei Ioana-Teodora Duţă Schmiedigen

Povestea “Graficii de nuntă” a început acum 2 ani, când,  în apropierea nunţii mele și a soțului, am gândit o serie de câteva desene în acuarelă și tuş spre a ne însoţi paşii devenirii noastre ca familie. 

 Odată stabilite detaliile de fizionomie, aplecarea mea către zona folclorică a conturat cu paşi repezi personaje inspirate din tradiţiile româneşti atât de frumoase, poate prea puţin puse în valoare de scena prezentului.

 A urmat o expoziție numită tematic “Grafica de nuntă” la Muzeul Pomiculturii și Viticulturii Goleşti care s-a bucurat de succes. 

 Îi, mândre și flăcăi, iele dansând, serafimi înaripaţi, îmbrățișarea aştrilor cereşti, dansul mascaților, datini și obiceiuri din părțile Munteniei și Moldovei (de unde îmi trag rădăcinile) au aşternut ulterior pe simeze o altă expoziţie ,“HORA”,  la Centrul de Cultură și Arte George Topîrceanu din urbea argeşeană. 

 Datorită rețelelor de socializare, treptat, imaginea horelor a ajuns la inimile multor români din ţară și străinătate. Am avut inclusiv o colaborare fructuoasă cu Parfumeria Elysée din București care a lansat parfumurile ROMÂN și IA, conceptul grafic purtând semnătura mea. 

O nouă serie de lucrări am finalizat-o la finele lunii octombrie, lucrări ce au fost achiziționate de Asociația Von Hippel Lindau  prin Elena Popa Enache.

Elena a văzut lucrările tot în mediul online și s-a gândit să organizeze un eveniment prin care doritorii vor putea să doneze celor în suferinţă o sumă de bani prin cumpărarea lucrărilor. 

Deja a avut loc un târg la Muzeul Țăranului Român, unde o parte din lucrări s-au vândut spre strângerea de fonduri ce merg către asociaţie. 

Pe această cale îi invit și pe argeşeni să bucure inimile unor persoane în nevoie, bucurându-se pe ei  înşişi şi având în case o lucrare cu iz folcloric, de poveste. De data această, prin cele 20 de grafici am ilustrat tema maternităţii, hora anotimpurilor, dansul zilei prinsă în horă cu noaptea, dar şi multe alte minunății care își așteaptă cumpărătorii. 

Pentru cei care vor să meargă la evenimentele viitoare organizate de Asociația Von Hippel Lindau, persoana de contact este Elena, prin intermediul facebook-ului sau prin mine. 

Vă aştept pe pagina mea de facebook DITart https://www.facebook.com/ditart13/  unde postez noi și noi imagini din Galeria de Acasă. 

 

Ioana-Teodora Duţă Schmiedigen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email