Postul Paştelui, prea scump pentru buzunarele argeşenilor

Produsele de post îi ard la buzunare pe argeşeni. Preţurile pentru legume şi fructe sunt prea mari, comparativ cu veniturile oamenilor, iar cei mai mulţi cumpărătorii spun că nu îşi mai permit să ţină post. Deşi în pieţele din municipiu comercianţii s-au aprovizionat cu produse specifice acestei perioade, clienţii se lasă aşteptaţi din cauza preţurilor piperate.
„Nu pot să ţin post că nu îmi permit…”
De aproape trei săptămâni de zile a început Postul Paştelui, însă nu mulţi sunt argeşenii care îşi permit să postească. E drept, nici carnea nu e mai ieftină, însă preţurile la fructe şi legume sunt la fel de mari pentru buzunarele lor în această perioadă. Mai mult decât atât, oamenii spun că în ultimii ani nu au mai reuşit să ţină posturile, deoarece asta ar însemna să mănânce doar ce îşi permit, respectiv fasole sau cartofi. În aceste condiţii, cel mai lung post din an nu poate fi respectat întocmai de către argeşeni. De asemenea, aceştia recunosc faptul că nici nu se mai străduiesc prea mult în sensul acesta şi că este o perioadă obişnuită pentru ei în ce priveşte alimentaţia. „Nu mai pot să ţin post, dar nu pentru că nu vreau, ci pentru că nu am bani de ajuns. Nu pot să mănânc numai fasole şi cartofi, că mă îmbolnăvesc şi ajung pe la spital. Toate sunt scumpe şi nu-mi permit să cumpăr”, spune Nelu N., un bărbat din municipiu. Alţi credincioşi au recurs la câteva soluţii de compromis. „Am ţinut post în prima săptămână şi voi mai ţine în ultima. Însă, în rest voi posti doar în zilele de miercuri şi vineri. Sunt prea scumpe produsele de post şi nu-mi permit să cumpăr zi de zi. Mai suntem şi bolnavi şi asta mai îmi trebuie să-mi vină rău din cauză că nu mănânc bine. Sunt credincioasă, dar oricât mi-aş dori nu pot să ţin tot postul”, spune Elena P., o pensionară din municipiu.
Preţurile legumelor în piaţa Centrală
Spre exemplu, în Piaţa Centrală din municipiul nostru, roşiile se vând cu 8 lei kilogramul, castraveţii cu 8 lei/kg, fasolea costă 9 – 10 lei punga de un kilogram, dovleceii tot 8 lei/kg, în timp ce salata verde se vinde cu 2 – 3 lei bucata, ceapa verde cu 1 – 1,5 lei legătura, ridichiile cu 1,5 – 2 lei legătura, iar cartofii, în funcţie de calitate, au preţuri cuprinse între 1 şi 2 lei. Totodată, pe mesele comercianţilor sunt şi diverse fructe exotice precum banane, portocale, ananas şi kiwi. „În această perioadă mănânc fasole, mâncare de cartofi, mai fac câte o salată şi cam atât. Rar cumpăr roşii şi castraveţi, că nu prea îmi ajung banii. Mai cumpăr şi mere sau câte o banană, că sunt mai ieftine. Se duc banii imediat pe astfel de produse”, supune o altă femeie din municipiu.
La rândul lor comercianţii spun că vânzarea merge mult mai slab decât în anii trecuţi, dar în ciuda acestui lucru ei s-au aprovizionat cu marfă variată, pentru a răspunde cererii venite din partea clienţilor. „Nu mai vindem ca înainte. Oamenii nu au bani şi cumpără doar strictul necesar. Cartofi nu cumpără omul doar acum ci şi atunci când nu e post, pentru că se foloseşte la multe feluri de mâncare. Cei care ţineau post erau de obicei oamenii în vârstă, dar pentru că au pensii mici, nu reuşesc să cumpere mare lucru. La fel de slab se vând şi fructele”, spune unul dintre comercianţi.
O persoană care ţine post şi vrea să mănânce şi altceva faţă de legume şi fructe, trebuie să scoată din buzunar 2,5 – 3,5 lei pentru 200 de grame de pateu vegetal, la care s-ar mai adăuga 6 – 8 lei pentru patru bucăţi de cremwurşti vegetali sau 6 – 7 lei pentru o bucată de parizer de post, de 400 de grame.
Dezlegare la peşte pe 28 aprilie
În această perioadă, cei care se abţin de la consumul de carne şi alte produse „de dulce”, riscă să îşi dea metabolismul peste cap şi să se îmbolnăvească. Medicii recomandă, mai ales persoanelor care suferă de diferite boli ce necesită o alimentaţie deosebită, să nu se abată de la regimul alimentar pe care îl au pentru a nu suferi de alte complicaţii
Postul Paştelui a început la data de 18 martie şi se va încheia la 4 mai. În vinerea dinaintea Paştelui se ţine post negru. Până la sfârşitul acestei perioade se va mai da o singură dezlegare la peşte, pe 28 aprilie, când credincioşii sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email