Postul Paştelui le curăţă argeşenilor nu doar sufletul, ci şi buzunarele

Postul Mare, ce se află în plină desfăşurare, este perioada în care cei mai mulţi dintre credincioşi renunţă la mâncărurile pe bază de carne şi brânzeturi şi se orientează spre verdeţuri şi legume. Cu toate că unii dintre credincioşi vor să ţină această rânduială religioasă, produsele alimentare de acest tip ori fructele şi legumele au preţuri destul de piperate care îi fac pe oameni să renunţe la post. Totodată, şi negustorii din pieţe spun că argeşenii nu prea se înghesuie să cumpere, motivul principal, potrivit acestora, fiind bugetul tot mai subţiat al cetăţenilor.

O fi postul bun pentru trup şi pentru suflet, dar cu siguranţă nu este cel mai indicat pentru buzunarele argeşenilor, mai ales dacă acestea sunt destul de goale. Creştineşte se cuvine ca oamenii să mănânce mai multe vegetale decât produse din carne, dar după cerere şi ofertă se ajunge adesea ca un kilogram de şniţele din soia să coste la fel de mult ca un kilogram de carne de porc. Astfel, Postul Mare nu îi curăţa pe argeşeni doar sufleteşte şi trupeşte, ci în acelaşi timp le curăţă şi buzunarele. „Nu ţin tot postul. Am ţinut o săptămână la început şi mai ţin la final. Sincer, am observat că preţurile la produsele de post sunt parcă mai mari. Nu poţi să dai pe ceva din soia la fel de mult ca pe un kilogram de carne. Şi fructele, legumele sau verdeţurile mi se par scumpe. Chiar dacă aş vrea să ţin tot postul nu cred că mi-aş permite acest lucru”, spune Ileana Zlotea, o femeie din Curtea de Argeş.

În orice piaţă din municipiu, în această perioadă, tarabele sunt pline de legume, fructe şi verdeţuri. Mulţi dintre clienţi se uită, examinează atent preţurile, apoi pleacă. Prea puţini se încumetă să cumpere câte ceva, spre dezamăgirea clienţilor. „Nu au crescut vânzările în această perioadă. Oamenii îşi doresc să cumpere, dar nu au bani. Nici marfă nu aducem multă pentru că ne este frică să nu se strice. Nici vremea nu ne ajută, pentru că am ajuns la finalul lunii martie şi nu am scăpat de iarnă. Poate la începutul lui aprilie să meargă ceva mai bine”, spun unul dintre comercianţii din Piaţa Centrală.

Cât costă fructele şi legumele

Un kilogram de fasole se vinde cu 9 – 11 lei, iar urzicile cu 2 -3 lei grămăjoara, însă gospodinele ar trebui să cumpere măcar cinci grămezi ca să poată încropi o cratiţă de mâncare. Salata verde se vinde cu preţuri de la 1,5 lei la doi lei bucata, ridichile cu 2 lei legătura, iar ceapa verde tot cu 2 lei legătura. Mai ieftini sunt cartofii care se vând cu 80 de bani – 1 leu kilogramul, asta în timp ce ciupercile se dau cu 8 – 10 lei kilogramul. Un produs de „lux” este ardeiul gras roşu care se vinde cu 10 lei/kg, mai scump decât un kilogram de pulpe ori pui grill. De asemenea, roşiile şi castraveţii sunt tot „produse de lux” preţul lor variind între 7 şi 9 lei kilogramul.

O persoană care ţine post şi vrea să mănânce altceva decât fasole ori cartofi trebuie să scoată din buzunar 4 – 6 lei pentru 200 de grame de pateu vegetal, acesta fiind însă insuficient pentru o masă în familie. La fel de scumpi şi cremwurştii vegetali. Pentru 350 de grame oamenii trebuie plătească 8 – 10 lei. De asemenea, brânza tofu se vinde la cutii de 300 de grame cu preţuri cuprinse între 6 şi 8 lei, iar cel mai ieftin litru de lapte de soia costă puţin peste 6 lei, mai mult decât un litru de lapte de vacă, al cărui preţ porneşte de la 3,5 lei. În ceea ce priveşte fructele, cele mai ieftine sunt merele care costă 2,5 – 3 lei/kg, în timp ce portocalele se vând cu 3 – 4 lei/kg, iar bananele cu 5 lei kilogramul.

 

Postul Paştelui se va încheia duminică, 12 aprilie, atunci când creştinii ortodocşi vor sărbători Învierea Domnului. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email