Postul îi sărăceşte pe argeşeni

Postul Paştelui curăţă sufletele credincioşilor, dar şi buzunarele. O spun argeşenii care nu îşi permit să se conformeze canoanelor tocmai din cauza preţurilor piperate la produsele de post. Pentru mulţi postul a devenit un lux. Cei mai mulţi dintre credincioşi au ales să se abţină de la mâncăruri „de dulce” doar miercurea şi vinerea. Dacă alimentele obişnuite sunt mai scumpe decât oricând, cele de post sunt chiar piperate. Când vine vorba de post, mulţi cumpărători se uită şi la preţuri. Aşa au ajuns să constate că e mai ieftin să mănânce carne, lapte sau ouă. Ceapa verde, salata, ridichiile sau fasolea au preţuri mult mai mari decât în alţi ani. Acum verdeţurile sunt cumpărate mai mult de poftă. „Sunt foarte supărată. Nu îmi mai permit să nici măcar să ţin postul pentru că mâncarea este foarte scumpă. Am ajuns bătaia de joc a celor care ne conduc. Nici nu ştiu ce să cumpăr. La preparate de soia nici nu mă gândesc, îmi cumpăr cartofi, şi din când în când, fasole. De roşii sau castraveţi nici nu mă apropii. Sunt scumpi şi nici nu au gust. Din salariul meu abia mă descurc”, ne-a spus Mariana Stoica.
„Sunt cam mari preţurile la produsele de post”
De exemplu, în supermarketurile din municipiu produsele de post au următoarele preţuri: o cutie de pateu vegetal costă între 1,9 – 6 lei, în funcţie de gramaj, kilogramul de caşcaval vegetal – 17 lei, cutia de margarină 2 – 4 lei, borcanul de dulceaţă de diverse sortimente costă între 6 – 7 lei, fasolea bătută şi tocana de legume 2,7 lei, salam de post – 5,15 lei, bulete de post – 5,5 lei, borcanul de zacuscă între 3,5 – 5 lei.
„Sunt cam mari preţurile la produsele de post. Nu ţin chiar tot postul, doar miercurea şi vinerea. Fac atunci o mâncare de cartofi sau o varză călită. Costă destul mult. Acum varza se vinde în piaţă cu 3,5 lei kilogramul şi cartofi cu 2,5 lei. Trebuie să ne descurcăm cumva, dar vă spun sincer că ne cam sărăceşte postul”, spune Anişoara Bocşe. Legumele sunt şi ele produse de lux. Astfel, 1 kilogram de castraveti ajunge la 7 lei, 1 kg de roşii la 6 lei, 1 kg ardei gras costã 11 lei, iar 1 kg de dovlecei ajunge şi la 6 lei.
Vânzarea produselor de post scade de la an la an
Comercianţii spun că vânzarea merge mai slab decât în anii trecuţi. „Da, sunt scumpe, dar nici eu nu am ce sã fac. Să scad prea mult preţul nu pot, că îmi sar ceilalţi vânzători în cap. La mine e un pic mai ieftin, cât se poate. Vânzare se face, toţi comercianţii fac. Chiar dacă e scump, omul care ţine post nu are de ales, trebuie sã cumpere. Însă de la an la an merge din ce în ce mai prost”, a spus un comerciant din piaţa Centrală.
În această perioadă, cei care ţin post pot cumpăra fructe. Cele mai vândute sunt portocalele şi bananele care costă 3 lei, respectiv 7 lei. Persoanele în vârstă sunt cele mai credincioase şi în fiecare an încearcă să ţină tot postul. Ioana Bălan are 69 de ani şi ţine toate posturile din timpul anului. Deşi are o pensie mică, femeia nu se dă niciodată bătută. „De vreo 20 de ani tot ţin posturile astea mari. Mă descurc aşa cum pot. Am o pensie de 650 de lei. De obicei fac câte o mâncare de fasole sau de cartofi. Am văzut că s-au scumpit şi astea. Acum o săptămână am fost la cules de urzici. Am cules două plase şi am făcut acasă o cratiţă mare. Mi-a ajuns câteva zile. E greu pentru noi să ne descurcăm. Însă noi suntem bătrâni, dar nu ştiu ce o să se întâmple cu tinerii aceştia”, spune femeia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email