Pompa de recirculare ca o completare a sistemului de încălzire și alegerea modelui potrivit

Sectorul pompelor de recirculare este unul mereu în curs de dezvoltare și vizează adaptarea la factori diverși de mediu  în ideea de a oferi utilizatorilor confort și ușurință în utilizare. Se folosesc cu precadere în locuințele domestice și casele unifamiliale, fiind montate în principal pentru apa caldă sau ca agent termic. O recomandare la ora actuală este gama de pompe recirculare Wilo de la Shop-einstal.   

Shop-einstal, magazin online specializat în astfel de articole dar care totodată propune o gamă largă de echipamente și dispozitive tehnice, vine în întâmpinarea publicului larg cu soluții variate și sfaturi pentru o alegere inspirată. Pentru rezultate optime în ceea ce privește întrebuințarea sistemului trebuie avut în vedere dacă au fost realizate și îmbunătățiri ce influențează utilizarea: izolația exterioară, sistemele de feronerie, robineții termostaticii.

Cele mai multe dintre pompele de apă vechi prezintă dimensiuni cu mult mai mari decât necesarul. Din acest motiv, recomandată este înlocuirea lor cu modele ce prezintă turație variabilă, însă de dimensiuni mai mici. De ce? Este recomandarea experților pentru că vor face mai ușor adaptarea, vor prezenta un nivel de zgomot mai redus în instalație și totodată vor favoriza economia de energie.

Iata care sunt aspectele de bifat în alegerea unei pompe recirculare.

·         Presiunea din circuit

Cunoscută ca presiune statică, aceasta este reprezentată de excesul prezent în sistem. Poate fi vorba despre circuite închise de încălzire sau deschise. În foarte mare măsură presiunea din circuit este influențată de către pompele de circulație și vanele caracteristice circuitului de încălzire.

Atunci când este vorba despre o presiune prea mică, apar zgomote de cavitație. Acestea se intensifică atunci când zona este supusă unor temperaturi crescute.

Sunt recomandare modele cu rotor umed, precum sunt cele de pompe recirculare Wilo de la Shop-einstal pentru a asigura o presiune minimă în astfel de condiții.

În funcție de tipul circuitului de încălzire sunt necesare adaptări în conformitate, pentru un randament optim. Utilizatorii pot preveni diversele neplăceri ce pot apărea la acest nivel cu ajutorul unei pompe cu turație variabilă.

Aspecte de avut în vedere la pornirea pompei recirculare

Zgomotul provocat de aerul din circuit poate ridica probleme diverse. Pentru a le evita, este recomandată o aerisire corespunzătoare. Iată pașii de îndeplinit în acest sens.

·         Umplerea circuitului de încălzire cu apă

·         Aerisirea acestuia

·         Pornirea centralei termice

·         Punerea pompei în funcțiune și deschiderea robineților pentru circulație

·         Lăsarea pompei să funcționeze preț de câteva minute

·         Oprirea acesteia și reaerisirea

·         Verificarea presiunii din instalație

·         Reumplerea în cazul unei presiuni prea mici

·         Repornirea pompei si modificarea setărilor dacă este cazul

Îndemnuri cu privire la pompele de recirculare

Recomandarea specialiștilor Shop-einstal este de a avea în vederea montarea sistemului cu arborele în poziție orizontală. Aprecierea dimensiunilor corecte este de preferat pentru a evita zgomotele ce pot apărea în instalație.

De asemenea, un sfat este de a nu porni pompa înainte de încărca instalația cu apă și de a o aerisi corespunzător. Mersul în gol conduce în scurt timp la defectarea dispozitivului. Un jet de apă ar trebui utilizat pentru a spăla instalația înainte de pornirea pompei. În acest fel sunt înlăturate materialele străine existente.

În ceea ce privește mufa de racordare electrică, este necesar a fi îndreptată în jos. Astfel, se previne contactul dintre apă și cutia de borne. Legat de aspirația pompei, aceasta trebuie să fie situată în apropierea vasului de expansiune.

De preferat este să fie posibilă aerisirea simplă a pompei, dar și a circuitului de încălzire. În condițiile în care nu este posibil, recomandarea este de a monta aerisitoare de aer automate.

Nu în cele din urmă, montarea pompei de recirculare se face retur, pentru a o proteja de temperaturile crescute de pe tur.

Desigur că și alte lămuriri vor fi necesare cu privire la alegerea unei pompe potrivite. Din acest motiv, ajutorul unui specialist în domeniu devine indispensabil. De preferat este a realiza o listă cu specificațiile necesar a fi îndeplinite pentru a nu lăsa loc de greșeală.

În funcție de bugetul disponibil și de necesități, cei interesați găsesc soluții variate, definite de calitate și varietate pe shop-einstal.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email