Poliţiştii avertizează – Şoferii trebuie să respecte regulile de conducere pe timp de iarnă

Pentru un trafic rutier sigur în condiţii de iarnă şi prevenirea evenimentelor nedorite, participanţii la trafic sunt sfătuiţi de poliţişti să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi indicaţiile agenţilor rutieri. Legislaţia rutieră în vigoare prevede că este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”. Oamenii legii precizează că în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora. Şoferii au obligaţia să nu oprească ori să staţioneze pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport public, pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire şi desfăşurarea traficului în general.
Verificaţi din timp autovehiculul şi conduceţi preventiv
Conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să respecte cu maximă stricteţe şi alte reguli de conduită preventivă:
– Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.
– Daţi dovadă de mult discernământ referitor la oportunitatea plecării dumneavoastră.
– Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire.
– Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător.
– Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare.
– Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.
– Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.
– Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.
– Este bine vă aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri.
– Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă sau de deszăpezirii, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email