Polițiștii argeșeni au confiscat 100 de metri cubi de material lemnos în doar trei zile

În perioada 04-06 martie, echipe formate din polițiști argeșeni și specialiști silvici au acționat pentru combaterea delictelor silvice pe raza județului Argeș. A fost confiscată cantitatea de aproximativ 100 de metri cubi de material lemnos, iar în urma abaterilor au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, informează IPJ Argeș.

„Echipe alcătuite din poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, alături de polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, au acţionat pe raza județului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, dar și ai Direcției Silvice Argeș, și cu personal silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică din cadrul ocoalelor silvice din județ.

Polițiștii și specialiștii silvici au efectuat verificări privind tăierea, transportul, depozitarea și comercializarea de material lemnos. În urma activităților, au fost constatate abateri privind încălcarea normelor specifice de către 11 persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 61 de ani. Dintre persoanele sancționate:
– 7 au fost persoane fizice neautorizate ca transportator profesionist de material lemnos, ca urmare a depășirii limitei de 20 de m.c. pe an calendaristic;
– 4 persoane fizice care transportau material lemnos cu autoutilitare sau atelaje, ce depășeau cantitatea justificată cu documente de proveniență sau fără a justifica materialul lemnos transportat.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 21.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, fiind confiscate: valoric, cantitatea totală de 94,01 metri cubi, în valoare de aproximativ 20.000 de lei și fizic, cantitatea de aproximativ 7 mc.

Exemple:

Polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Domnești au finalizat verificările privind transportul de material lemnos, de către un bărbat, de 44 de ani, din Pietroșani, care nu era înregistrat în aplicația SUMAL 2.0 ca transportator profesionist de material lemnos.
Din verificări s-a stabilit că, în perioada ianuarie-decembrie 2023, un bărbat de 54 de ani, din Domnești, a efectuat mai multe transporturi de material lemnos, deși nu este înregistrat ca transportator profesionist de material lemnos în aplicația informatică SUMAL 2.0. Astfel, a rezultat că cel în cauză a depășit cu 33,88 m.c. volumul de 20 mc/an calendaristic permis de normele legale.
În urma celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, și a fost luată măsura complementară a confiscării valorice a cantității de 33,88 m.c. de material lemnos, în valoare de 5.217 de lei.

Polițiștii Secţiei de Poliţie Rurală Valea Mare Pravăț au acționat pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din domeniul forestier, ocazie cu care au depistat un bărbat de 44 de ani, din Dragoslavele, care conducea un ansamblu auto, pe raza localității Lerești, cu care a transportat cantitatea de 3,991 mc de material lemnos fag și molid, într-o altă locație decât a raportat în SUMAL 2, înscris în avizul de însoțire.
Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar cantitatea de material lemnos a fost confiscată și predată reprezentanților ocolului silvic competent”, transmite Poliția Argeș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email