Poate că cea mai mare problemă a oraşului o reprezintă câinii maidanezi

Din zece comentarii pe site-ul ziarului nostru, trei sunt despre câinii maidanezi, iar din 40 de sesizări pe www.domnuleprimar.ro aproape zece sunt tot despre maidanezi. Asta înseamnă că problema este, poate, cea mai gravă din multele probleme pe care le are municipiul în acest moment.

Interes Argeşean a scris de nenumărate ori de spre pericolul pe care îl reprezintă haitele de câini vagabonzi pentru toţi cetăţenii din urbe, mari şi mici, tineri şi bătrân. De fiecare dată am întrebat autorităţile locale ce fac pentru a rezolva problema şi de fiecare dată am primit acelaşi răspuns – nu se poate face nimic, pentru că legea nu mai permite eutanasierea, iar bani nu sunt pentru sterilizare ori pentru capturarea lor şi cazarea la o biobază. Atunci, ce mai putem face, ne întrebăm şi întrebăm, din nou, edilii, cei care au promis că se vor preocupa de binele şi confortul alegătorilor. Ce dracu’ mai putem face ca să nu fim muşcaţi de câini pe Bulevard, la intrarea în bloc sau când mergem în vizită, în oraş ?! Nu e de tolerat declaraţia de neputinţă e reprezentanţilor autorităţilor locale, pentru că e de netolerat totala lipsă de interes pentru rezolvarea problemei maidanezilor. Afirmaţia că e la fel peste tot, în toată ţara, nu ne încălzeşte deloc. Dar deloc, pentru că noi trăim aici, nu „în toată ţara”, noi am votat aici, nu în altă parte, noi i-am ales pe cei care au promis marea cu sarea şi nu sunt în stare să găsească o soluţie nici măcar pentru câteva mii de câini care ne atacă pe stradă, în cartiere, la poarta şcolii şi în staţia de autobuz.

Nici nu mai vezi groapa în care calci pe trotuar, nu remarci nici bezna de pe stradă când eşti cu ochii cât cepele şi cu urechile ciulite ca să auzi sau să vezi cu un minut înainte de a ataca haita de câini din uşa blocului tău. Să fie asta strategie a edililor?! Să se gândească domniile lor că dacă suntem preocupaţi mai mult de câini, ne scapă din vedere celelalte probleme şi necazuri pe care le avem ca locuitori ai unui municipiu de secol 21?! Nu îi bănuiesc pe cei care ne conduc urbea de atâta subtilitate sau de o astfel de tactică. Eu cred că, pur şi simplu, nu îi interesează. Chestiunea mulţimii de câini de pe stradă nu intră în lista lor de priorităţi. Culmea este că pe vremea când maidanezii erau adunaţi, sterilizaţi şi cazaţi o vreme la biobază, se vorbea prin oraş că unii trăiau foarte bine din această activitate, iar argeşenii sunt dispuşi să mai închidă ochii încă odată, numai să nu mai umble liberi şi furioşi atâţia câini prin oraş. Se vede treaba însă că ori câştigul era mic iar efortul prea mare sau alte lucruri mai bănoase se pot face.

La un moment dat cineva, o persoană privată, a avut iniţiativa înfiinţării unei fundaţii prin intermediul căreia maidanezii să fie sterilizaţi şi apoi lăsaţi din nou pe stradă. Nu se rezolva problema definitiv, dar era măcar un început. Aflu că persoana respectivă nu a avut nici un fel de sprijin, nici măcar moral, din partea administraţiei publice, astfel încât a decis să lasă baltă totul. Noi, cei care trăim aici, în acest „paradis turistic”, nu putem lasă baltă oraşul. Trebuie să ne ducem viaţa mai departe, lătraţi de câini, stricându-ne maşinile în gropi, înotând printre gunoaie, şi trebuie doar să ne gândim că va fi mai bine. Sperăm aşa, aproape nebuneşte, că va fi mai bine peste 4 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email